Wat Je Moet Weten Over Het Binnenshuis Houden Van Konijnen

Er zijn een paar dingen om over na te denken voordat je je als huisdier op konijnen vestigt. Bijvoorbeeld:

  • Heb je genoeg ruimte?
  • Waar ga je hun woonruimte houden (binnen of buiten?)
  • Hebben ze nog toegang tot de buitenruimte?
  • Kunt u voor het juiste dieet zorgen?

Woonruimte

Ten eerste moet je kijken waar jullie konijnen het grootste deel van de tijd zullen leven. Dit moet een veilige ruimte zijn waar ze kunnen eten, slapen of zich verstoppen als ze bang zijn. Hun thuisbasis moet minimaal 3m x 2m x 1m zijn voor een tweetal konijnen, hoewel dit een minimum is dus hoe groter hoe beter. Antislip vloerbedekking is het beste, zodat uw konijnen zich niet verwonden tijdens het rennen.

Terwijl sommige mensen hun konijnen een vrije loop geven van het huis of een hele kamer, kun je ook een ruimte binnen een grote kamer omheinen of een groot hok gebruiken. Hierbinnen moet u een schuilplaats voor uw konijnen plaatsen, evenals hooi, voeder- en waterbakken, een kattenbak en een graafbak. Vergeet niet om veel speelgoed en schuilplaatsen te verstoppen!

Bunny-proofing

U zult moeten nadenken over het beschermen van kabels of draden die uw konijntjes kunnen tegenkomen omdat ze bekend staan om hun kauwen en dit zou elektrocutie kunnen veroorzaken of zelfs brand kunnen veroorzaken. U kunt proberen speciale borden of slangen te gebruiken om uw konijnen te beschermen tegen toegang tot draden.

U moet ook eventuele kamerplanten buiten het bereik van uw konijntjes houden als ze willen knabbelen – plus, zorg ervoor dat geen van uw kamerplanten giftig zijn voor konijnen, voor het geval dat. Zorg ervoor dat huisreinigers en sproeiers en eventuele medicijnen uit de buurt worden gehouden. Vergeet niet dat konijnen heel hoog kunnen springen en door vrij smalle ruimtes kunnen glippen. Sommige van hen klimmen ook graag op meubels. Houd hier rekening mee als u dingen “buiten bereik” zet.

U moet ook zorgen voor voldoende konijnvriendelijk speelgoed rond het huis dat ze kunnen kauwen. Wees u er echter van bewust dat het voor een konijn heel natuurlijk is om op te kauwen en dat ze waarschijnlijk nog steeds op meubels, plinten en deurkozijnen kauwen waar ze toegang toe hebben. Als dit een probleem is, dan is de beste manier om dit te vermijden, dat u uw konijnen op plekken houdt waar ze niet onbewaakt bij deze dingen kunnen komen en dat u plastic beschermers gebruikt om het gebied te beschermen. Als dat niet mogelijk is terwijl ze toch voldoende ruimte hebben, dan zijn konijnen misschien niet het beste huisdier voor u.

Toegang tot de buitenwereld

Konijnen moeten regelmatig toegang hebben tot een beveiligde buitenruimte. Dit geldt ook voor binnenkonijnen, die profiteren van de tijd die ze in de zon en de frisse lucht doorbrengen. U kunt een veilige ren in uw tuin zetten zodat uw konijnen veilig kunnen rondlopen en grazen. In een ideale wereld hebben ze hier altijd toegang toe en kunnen ze naar hartelust komen en gaan – dit kan bijvoorbeeld via een kattenluikje dat aan een tunnel in de ren is bevestigd. Als dit niet mogelijk is, moet je ze regelmatig mee naar buiten nemen.

Hun buitenrennen moeten ergens in de schaduw worden geplaatst en beschermd tegen wind en weersveranderingen. Binnenkonijnen zijn minder gewend aan het weer dan konijnen die buiten gehouden worden, dus houd ze goed in de gaten voor het geval ze bang worden voor veranderingen. Houd uw konijnen in extreme weersomstandigheden veilig binnen.

Gezelschap

Konijnen zijn erg sociaal en als ze alleen gelaten worden zullen ze het gezelschap van andere konijnen missen. Het is het beste om ze met z’n tweeën of zelfs in kleine groepjes te houden. Zo kunnen ze elkaar vermaken en zullen ze veel gelukkiger zijn. Vergeet ook niet om ze veel speelgoed te geven om mee te kauwen en te spelen.

Je zou ook tijd moeten doorbrengen met je konijntjes. Probeer ze niet te veel op te pakken om ze te knuffelen, want ze houden er meestal niet van om opgetild te worden. In plaats daarvan kun je bij ze gaan zitten en ze naar je toe laten komen. Als u uw konijn toch moet optillen, zorg er dan voor dat u dit goed doet om letsel te voorkomen.

Huiskonijnen zindelijk maken

Konijnen zijn erg schone en slimme dieren en het is makkelijker dan je zou denken om ze te trainen.

Onze top tips voor zindelijkheidstraining zijn:

  • Zorg voor een kattenbak. Dit kan een grote kattenbak met lage zijkanten zijn, of een ondiepe plastic opbergdoos. Vergeet niet om iets te halen zonder deksel en zorg ervoor dat het minstens twee keer zo lang is als uw konijn. Zet hem in de hoofdruimte van uw konijnen, bij voorkeur op de plaats waar ze al wc’s hebben.
  • Gebruik het juiste nest. Sommige soorten strooisel kunnen schadelijk zijn voor konijnen, dus vermijd geurende, kleihoudende of klonterige konijnen. Probeer ook houtkrullen of dennenkorrels te vermijden. Papierkorrels zijn een goede optie, net als versnipperd papier of stro. Je hebt alleen een dun laagje strooisel op de bodem nodig. Grappig genoeg houden konijnen van “poepen en kauwen”, dus zorg ervoor dat er ook wat hooi binnen handbereik is!
  • Plan voor ongelukken. Beperk het gebied waar uw konijnen toegang toe hebben (maar houd de minimale ruimte die hierboven wordt aanbevolen) totdat ze het goed onder de knie hebben. U kunt overwegen om in de eerste weken veel kranten voor ze neer te leggen. Als uw konijn een ongelukje heeft, zorg er dan voor dat u het meteen opruimt. Dit zal helpen om te voorkomen dat uw konijn weer op dezelfde plaats terechtkomt.
  • Let op je konijntjes. Zo kunt u beter begrijpen waar ze graag naar het toilet gaan en daar kattenbakken neerzetten totdat ze ze regelmatig gaan gebruiken. Let op uw konijntjes om te zien waar ze het meest ontlasten en verplaats de kattenbakken naar deze plaatsen.
  • Laat eerst een paar poepkorrels in het bakje liggen. Om je konijntjes te laten wennen aan het gebruik van de kattenbak, in plaats van hun poepkorrels elders te laten liggen, leg je ze op de plek waar je wilt dat ze naartoe gaan. Dit maakt het makkelijker voor hen om te begrijpen dat dit de plek is waar ze moeten poepen.
  • Straf je konijn niet. Je moet je konijn nooit straffen, ook al denk je dat ze het niet echt onder de knie krijgen. Ze zullen niet begrijpen waarom ze worden afgescheept en ze kunnen bang voor je worden. Ze zullen met consistentie en doorzettingsvermogen rond komen. Oudere konijnen zijn misschien uitdagender om te trainen dan jongere, maar als je het volhoudt, zullen ze het leren.

Het voeden van uw konijnen

Voedsel speelt een essentiële rol in de gezondheid en het welzijn van uw konijn. Een verkeerd dieet, waaronder diëten op basis van ‘muesli’, kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals tandproblemen en obesitas. Deze problemen kunnen zelfs dodelijk zijn als ze niet worden aangepakt.

Het dieet van een binnenkonijn moet voornamelijk bestaan uit hoogwaardighooi – ze moeten elke dag minstens hun lichaamsgrootte in hooi eten! Bovendien zorgt een handvol vers groen en een eetlepel (of twee voor een konijn van meer dan 1 kg) graskorrels per dag ervoor dat ze de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.

Zorg ervoor dat je het juiste soort hooi voor je konijnen krijgt. Voedselhooi is anders dan strooiselhooi. Het is frisser, ruikt veel sterker en is meestal groener van kleur. Beddengoedhooi kan stoffiger zijn en is veel lager in voedingsstoffen – bovendien is het niet zo lekker.

Als het hebben van hooi in uw huis problemen kan veroorzaken voor u of uw familie, zoals het veroorzaken van allergieën, dan is het houden van konijnen binnenshuis misschien niet de beste optie voor u. Als dat het geval is, kunt u hier meer leren over het buitenshuis houden van konijnen.

Hun hooi kan worden aangevuld met vers getrokken gras, maar u kunt ook binnenshuis wat gras of kruidenplanten kweken voor uw konijnen om aan te knabbelen. U moet uw konijn nooit voeden met gemaaid of gemaaid gras, omdat dit zeer snel begint af te breken en uw konijnen ernstige buikproblemen kan geven.

Leave a Comment