Het Gloucester-rund is een rund dat voor twee doeleinden kan worden
ingezet en is genoemd naar zijn plaats van oorsprong, Gloucestershire,
Engeland. Dit runderras was bijna uitgestorven door intensieve landbouw,
met nog één kudde in 1972. De Gloucester Cattle Society werd in 1919
opgericht en in 1973 nieuw leven ingeblazen om het ras te redden.
Vandaag zijn er nog ongeveer 700 geregistreerde vrouwelijke dieren.
Het Gloucester Rund is erkend als een zeldzaam ras dat door de Rare
Breeds Survival Trust als “at-risk” wordt beschouwd en op een missie is
om ze te redden. In dit artikel gaan we in op de feiten, het gebruik, de
oorsprong en de kenmerken van dit oeroude ras.
Snelle feiten over
het Gloucester Rundveeras
Rasnaam: | Gloucester |
---|---|
Plaats van herkomst: | Gloucestershire, Engeland |
Gebruikt: | Melk- en rundvleesproductie, trekdoeleinden |
Stier (man) Maat: | 1.650 pond |
Koe (vrouwelijk) Maat: | 1.100 pond |
Kleur: | Zwart/bruin met een witte streep op rug, buik en staart |
Levensduur: | 15 tot 20 jaar |
Klimaat tolerantie: | Inheemse klimaten |
Zorgniveau: | volgzaam, meegaand, doen het goed met individuele zorg, makkelijk te hanteren |
Productie: | Rundvlees en melk |
Gehoornde: | Ja |
Oorsprong van het Gloucester
Vee
Het Gloucester-ras is een van de oudste rassen dat in de 13e eeuw is
ontstaan in de Severn Valley van Engeland en vroeger veel voorkwam in
het westen van Engeland. Ze zijn nog steeds met uitsterven bedreigd,
maar er worden inspanningen geleverd om dit oude ras te redden.
In de 18eth eeuw liep de Gloucester-populatie terug als
gevolg van ziekten en werd vervangen door Longhorns. Een plotselinge
belangstelling in 1896 hielp bij de oprichting van de Gloucester Cattle
Society in 1919. Ondanks de nieuwe belangstelling brak in 1927 in
Gloucestershire mond- en klauwzeer uit, waardoor de populatie opnieuw
werd bedreigd. In 1972 was er nog maar één kudde over.
Kenmerken van het Gloucester
Rund
Gloucester koeien worden langzaam volwassen. Daardoor produceren ze
een smaakvol doorregen rundvlees dat geschikt is om langzaam te garen.
Het vlees bereikt zijn hoogtepunt wanneer de koe meer dan twee jaar oud
is. Het zijn winterharde runderen die goed zijn aangepast aan het
inheemse klimaat in Engeland en die gemakkelijk te verzorgen zijn. Ze
doen het goed met individuele verzorging en zijn tamelijk volgzaam. De
wijfjes zijn uitstekende, duurzame moeders; sommige wijfjes kalven tot
ver in hun tienerjaren zonder enige complicatie. De mannelijke
Gloucester weegt tot 1.650 pond, en de vrouwelijke tot 1.100 pond.
Landbouwers die de taak op zich hebben genomen dit zeldzame ras in
stand te houden, lijken dit rund te bewonderen. Ze zijn rustig van aard
en aangenaam in de omgang, waardoor ze ideaal zijn als huisrunderen. Ze
kunnen ook goed met de hand worden gemolken en worden met gras gevoed.
Vroeger waren de stieren door hun massieve en sterke bouw uitzonderlijk
geschikt als trekdieren.
Gebruikt
Gloucester-runderen staan bekend om hun tweeledige doel: de productie
van rundvlees en van melk/kaas. Wat kaas betreft, gebruikt Jonathon
Crump, de eigenaar van Standish Park Farm in de buurt van Stroud, de
zeldzame Gloucester om ongepasteuriseerde halfharde Single en Double
Gloucester kazen te maken. Hij bezit ongeveer 80 koeien, waarvan hij er
20 gebruikt om deze zeldzame kaas te maken. Gloucester-kazen zijn een
hoofdbestanddeel in Gloucestershire. Gloucesters maken rijke melk, en
zonder hen zou het maken van Gloucester-kaas onmogelijk zijn. De stieren
werden gebruikt als trekdieren, als werkossen, maar in de loop van de
tijd kwamen ze door machines te vervangen.
Sir Edward Jenner gebruikte dit ras om in 1786 een pokkenvaccin te
maken tegen het koepokkenvirus.
Verschijning en variëteiten
Gloucester-runderen zijn zwart/bruin van kleur met witte staarten,
witte buiken, en een kenmerkende witte streep langs hun rug. Ze hebben
opstaande hoorns met zwarte punten, en hun vacht is fijn en kort. Ze
hebben een donkere snuit en een donkere huid rond de neus en de ogen en
staan bekend als een middelgroot tot groot ras. Men kan zelfs zeggen dat
deze koeien prachtig zijn vanwege hun mooie donkerbruine of zwarte
kleur.
Populatie, verspreiding en
habitat
Het Gloucester-runderras in het VK, met ongeveer 1500 geregistreerde
dieren, levert inspanningen voor de instandhouding. Doordat het ras in
1972 bijna uitstierf, is de populatie van Gloucester-runderen klein.
Voor de bevolking van het VK en van Gloucestershire (hun plaats van
oorsprong) is het belang van de instandhouding van dit zeldzame ras
groot wegens hun opvallende schoonheid en hun veelzijdige
gebruiksmogelijkheden. Glouchester cheese wordt alleen van
Gloucester-runderen gemaakt vanwege hun rijke melk; geen ander vee kan
melk produceren die geschikt is voor deze kaas.
Zijn
Gloucester-runderen geschikt voor kleinschalige landbouw?
Bij kleinschalige landbouw worden gewoonlijk geen grote dieren
gebruikt. Kippen en varkens worden meestal gebruikt voor kleinschalige
landbouw omdat deze vorm van landbouw gericht is op kleine gewassen.
Charles Martell, een kaasmaker en landbouwer in Dymock, Gloucestershire,
houdt echter al sinds 1972 een kudde van meer dan 20 Gloucester-koeien
op zijn kleine boerderij en produceert de kazen waar deze runderen
bekend om staan.
Deze volgzame, mooie en zachtaardige koeien staan nog steeds op het
punt van uitsterven, maar dit zeldzame runderras kan weer opbloeien met
meer bewustzijn. Ze hebben een rijke geschiedenis en dienden in hun
hoogtijdagen grote doelen, en de weinige overgebleven dieren tonen aan
hoe waardevol ze zijn. Met 700 geregistreerde vrouwelijke koeien zullen
deze runderen hopelijk in de toekomst boerderijen over het hele Verenigd
Koninkrijk bevolken en nog vele jaren fantastisch rundvlees en
fantastische kazen voortbrengen.
Als u meer informatie wenst over het Gloucester Rundveeras of wilt
helpen bij de inspanningen voor het behoud, bezoek dan de Gloucester
Cattle Society voor meer informatie.
: PJ fotografie,