Drakensberger Rundveeras: Feiten, Gebruiken, Oorsprong &
Kenmerken
Het Drakensberger runderras is bij de meeste mensen niet bekend,
vooral niet bij degenen die niet in de internationale rundvleesindustrie
werkzaam zijn. Dit Zuid-Afrikaanse runderras heeft echter vele positieve
kenmerken die het tot een ideaal en rendabel landbouwhuisdier maken om
te houden. Dit artikel bevat essentiële informatie over dit minder
bekende runderras.
Korte feiten over de
Drakensberger
Rasnaam: | Drakensberger |
---|---|
Plaats van herkomst: | Zuid-Afrika |
Gebruikt: | Melkproductie; vlees |
Stier (man) Maat: | 1800-2400 pond |
Koe (vrouwelijk) Maat: | 1200-1585 pond |
Kleur: | Zwart |
Levensduur: | 14 jaar of meer |
Klimaat tolerantie: | Verdraagt extreme hitte en kou |
Zorgniveau: | Easy |
Productie: | Beef |
Facultatief: | Gedwee temperament; uitstekend moedervermogen |
Drakensberger Oorsprong
De Drakensberger is inheems in Zuid-Afrika. De Drakensberger werd in
1497 door de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama verworven,
waardoor het runderras voor het eerst in de geschiedenis werd
opgetekend. De Drakensberger heeft zich in de loop van enkele eeuwen
ontwikkeld. Aanvankelijk ging dit runderras enige tijd onder de naam
Vaderlandrunderen door het leven, totdat de naam weer werd veranderd in
Uysrunderen, nadat de familie Uys zich had ingezet om de kwaliteit van
het ras te verbeteren en op peil te houden. In 1947 werd het ras
officieel omgedoopt tot Drakensberger, naar de streek waar de runderen
rondzwierven.
Drakensberger kenmerken
De Drakensberger staat bekend als extreem winterhard en heeft een
natuurlijke weerstand ontwikkeld tegen door teken overgebrachte ziekten;
deze ziekten kunnen de dood van een koe tot gevolg hebben. Dit werd
bewezen toen ze door Nederlands sprekende kolonisten werden gekruid toen
ze door het land trokken naar nieuwe nederzettingen, bekend als De Grote
Trek.
De glans en de sluwheid van hun vacht hebben voordelen: ze weren
insecten af die infecties of ziekten kunnen veroorzaken en weerkaatsen
de zonnestralen waardoor ze koeler blijven. Ze hebben korte, sterke
poten waardoor ze goed kunnen lopen op ruw terrein en steile hellingen.
Hun zware wenkbrauwen beschermen hen tegen de zonnestralen en
insecten.
De Drakensberger runderen hebben een gemakkelijk temperament en zijn
tamelijk volgzaam. Ze zijn gemakkelijk te hanteren en op te voeden door
fokkers. Dit runderras kan meer dan 14 jaar oud worden en blijft het
grootste deel van zijn leven productief. De koeien hebben een hoge
vruchtbaarheid en werpen gemakkelijk kalveren. De kalveren groeien snel
dankzij de kwaliteit en de kwantiteit van de moedermelk en blijven ook
na het spenen snel in gewicht toenemen. Al deze kenmerken ondersteunen
de titel van dit rund als “winstras”.
Gebruikt
De Drakensberger runderen worden gebruikt voor de productie van
rundvlees. In Zuid-Afrika worden veel runderrassen gebruikt voor de
productie van rundvlees, en de Drakensberger staat in de top 10 van de
lijst van de beste kwaliteit rundvlees. Hun vlees wordt beschreven als
zeer sappig, mals en smaakvol. De achtervoeten zijn de duurste stukken.
Het is echter moeilijk om Drakensberger rundvlees buiten Zuid-Afrika te
vinden. Hoewel dit runderras een hoge melkproductie heeft, wordt de
Drakensberger niet voor commerciële melkproductie gebruikt.
Verschijning en variëteiten
Drakensberger runderen zijn een middelgroot ras met een lang en diep
lichaam en hebben een zwarte gladde vacht. Hun hoorns zijn kort en
gebogen. Volwassen stieren kunnen tussen 1800-2400 pond wegen, terwijl
koeien minder wegen met een bereik van 1200-1585 pond. Bij de geboorte
wegen de kalveren ongeveer 75 pond.
De meeste Drakensbergers worden op boerderijen in Zuid-Afrika niet
gekruist; in Australië is er echter wel met succes gekruist met het
Black Angus runderras. Rundvlees van Black Angus-runderen staat bekend
om zijn malsheid die te danken is aan de marmering van het vlees.
Populatie, verspreiding en
habitat
Momenteel bedraagt de populatie Drakensbergers meer dan 20.000,
waarvan 14.000 raszuivere koeien en de overige raszuivere mannelijke
dieren. Er wordt door Zuid-Afrikaanse veehouders veel moeite en zorg
gedaan om de zuiverheid van de Drakensbergers te handhaven. Het
merendeel van de Drakensbergers blijft in zuidelijk Afrika; in 2004
werden echter enkele tientallen Drakensberger embryo’s naar Australië
gezonden, waar ze werden gekruist met het Black Angus-ras. In 2009
verwierf Australië nog enkele tientallen embryo’s om over een raszuivere
Drakensberger kudde te beschikken.
Aangezien de Drakensberger runderen inheems zijn in Zuid-Afrika,
hebben zij zich aangepast aan extreme hitte en temperaturen onder het
vriespunt. Deze runderen doen het goed op ruw terrein, waar ze zelfs
weinig voedsel vinden.
Zijn
Drakensbergen goed voor kleinschalige landbouw?
Er zijn een paar overwegingen als het gaat om vee en kleinschalige
landbouw. Rundvlees en melkproducten zijn altijd gewild in de VS, dus er
is een goede kans om te profiteren van kleinschalige veehouderij.
Gemiddeld kunnen boeren een stier binnen twee jaar voor zijn vlees
gebruiken. De mest van runderen vormt ook een goede compost, die kan
worden gebruikt voor gewassen of kan worden verkocht aan andere
landbouwbedrijven. Een kleine kudde runderen kan hun weidegrond ook van
hun mest laten profiteren. Natuurlijk zijn er nog andere kosten waarmee
rekening moet worden gehouden bij het houden van zelfs maar één koe of
stier met winstoogmerk. Soms kunnen kleinschalige boeren zich die extra
kosten in het algemeen niet veroorloven.
Het is niet duidelijk of de Drakensbergers geschikt zijn voor
kleinschalige landbouw. Aangezien dit specifieke ras echter goed tegen
zware omstandigheden kan, een volgzaam temperament heeft, gemakkelijk
kan foerageren en resistent is tegen door teken overgebrachte ziekten,
zou dit runderras aanvaardbaar kunnen zijn voor kleinschalige landbouw.
Al deze factoren kunnen het houden van een kleine kudde Drakensberger
gemakkelijk maken in vergelijking met andere vleesrunderen.
Conclusie
Het winterharde en rustige Drakensberger rundveeras is een
betrouwbaar en gemakkelijk te houden landbouwhuisdier. Van hun hoge
vruchtbaarheid tot hun lage sterftecijfer bewijzen de Drakensberger dat
het rendabel is om ze te houden voor de productie van mals rundvlees.
Hoewel hun rundvlees niet zo erkend is op internationale schaal, wordt
het beschouwd als van hoge kwaliteit.
Hoewel de Drakensberger een stevig rund is, hebben ze toch ruimte
nodig om te grazen. Als er maar één hectare grond beschikbaar is voor
één Drakensberger, is dat niet groot genoeg om ze te laten grazen en de
weide te laten aangroeien. Maar koeien kunnen wel op kleine percelen
worden gehouden – als ze maar worden gevoederd. Een veehouder kan de
voeding van de koeien uit de weidegang op een klein perceel compenseren
met hoogwaardig koevoer.
: Hannes Thirion,