Dit is waarom Wagyu-rundvlees zo duur is

Als u van Wagyu-rundvlees hebt gehoord, hebt u waarschijnlijk ook
gehoord dat het momenteel een van de duurste vleessoorten ter wereld is.
Degenen die het hebben geproefd, begrijpen waarom. Wagyu-rundvlees heeft
een unieke boterachtige smaak, en het is zo mals dat het meer in uw mond
smelt dan elke andere biefstuk die u ooit hebt gehad. Toch moet er voor
de prijs van meer dan $200 per pond een betere reden zijn dan dat het
goed smaakt.

Er zijn nogal wat factoren die hun weerslag vinden in de totale prijs
van Wagyu-rundvlees. Je hebt misschien wel eens geruchten gehoord dat de
koeien massages moeten krijgen om het vet te verdelen of dat ze alleen
gras en bier te eten krijgen. Geloof niet alles wat u hebt gehoord.
Overweeg in plaats daarvan enkele van de echte redenen waarom
Wagyu-rundvlees zo prijzig is.

Waardoor is
Wagyu-rundvlees zo duur? (8 redenen)

1. Geografie

Echt Wagyu rundvlees moet uit Japan komen. Als je iets over hun land
weet, weet je dat 80% van het land uit bergen bestaat. Boeren bezitten
lange, smalle valleien, verscholen tussen de bergen, om hun vee te
houden. Het hele land alleen al is kleiner dan Californië, wat betekent
dat er in het algemeen niet veel land is om mee te werken.

Een typische partij voor het kweken van Wagyu-rundvlees in Japan kan
tussen 10 en 100 runderen bevatten, terwijl dat er in de Verenigde
Staten duizenden zijn. Wagyu is gewoon niet zo gemakkelijk verkrijgbaar
voor het publiek als gewoon rundvlees hier in de V.S.

2. Voedertijden

Wagyu-runderen worden langer gevoederd en opgefokt dan andere
rundersoorten. De gemiddelde koe wordt ongeveer 30 maanden gevoederd
voordat zij naar de slacht gaat. Wagyu-runderen moeten dubbel zo lang
eten om de vette marmering in hun spieren te ontwikkelen. Wat betekent
dit nu? Het betekent dat het houden van Wagyu-rundvlees twee keer zoveel
kost als normaal rundvee.

3. Stressvrije omgevingen

Een van de belangrijkste praktijken van de Wagyu-houderij is het vee
een stressarme omgeving te geven om in te leven. Dieren die veel energie
hebben of zich gestrest voelen, hebben verhoogde niveaus van adrenaline
en cortisol. Deze chemische stoffen kunnen de kwaliteit van het
rundvlees snel aantasten en het vlees minder smakelijk en taaier
maken.

Er worden veel maatregelen genomen om de koeien stressvrij te houden.
De veehouders weigeren hun stallen te overbevolken met te veel koeien.
Ze proberen ook het gebied rustig te houden en de koeien die niet met
elkaar overweg kunnen te scheiden. Ze krijgen ook voortdurend schoon
water en grasland.

4. Arbeidskosten

Arbeid alleen al is duur in Japan, en de arbeidskosten voor de
Wagyu-veehouderij zijn even hoog. Dit zou iets te maken kunnen hebben
met hun krimpende bevolking en lage vruchtbaarheidscijfers.

5. Beveiliging

Het fokken van Wagyu-rundvlees is een traditie die al honderden jaren
wordt doorgegeven. Er zijn veel strikte maatregelen om te voorkomen dat
consumenten frauduleuze Wagyu-leveranciers kopen. Fraude wordt zo
ernstig genomen dat van elk Wagyu-kalf dat wordt geboren, een neusafdruk
wordt gemaakt en een identificatienummer van 10 cijfers wordt ingevoerd
in een databank waarin de geboortedatum, de ouders, de grootouders, het
ras en de veehouderij waar het kalf zich bevindt, worden
geregistreerd.

6. Kosten om in te voeren

Hoewel boeren in de Verenigde Staten beweren dat zij ook
Wagyu-rundvlees fokken, is er geen regelgeving om de bloedlijn te
verifiëren. De kleinere bedrijven in Japan betekenen dat hun rundvlees
duurder zal zijn. Het importeren van dat rundvlees in ons land is een
ander verhaal. Er is een invoerquotum voor de hele V.S., en nadat dat
quotum is opgebruikt, wordt er een hoge belasting geheven op alle uit
Japan ingevoerd rundvlees.

7. Genen

Wagyu-runderen werden ooit gefokt op rijstboerderijen. Ze moesten
zwaar werken en hadden weinig voedsel. Na verloop van tijd paste hun
lichaam zich aan om meer energie in de spieren op te slaan. Deze mutatie
geeft de runderen hun dikke marmering. Echt Wagyu-rundvlees is alleen
afkomstig van raszuivere runderen. Hoewel u ook vlees van kruisingen
kunt vinden, wordt gezegd dat raszuivere runderen toch beduidend beter
smaken.

8. Vraag

Als economie je iets geleerd heeft, dan is het wel dat met vraag
hogere prijzen komen. Wij zijn er niet zeker van dat er voor altijd zo’n
grote vraag naar dit rundvlees zal zijn, maar het ziet er niet naar uit
dat het snel zal afnemen.

Conclusie

Het is moeilijk om een stuk biefstuk met zo’n unieke marmering te
weerstaan dat je gewoon weet dat het een van de beste dingen zal zijn
die je ooit hebt geproefd. Wagyu-rundvlees is duur, en helaas zal niet
iedereen het zich in zijn leven kunnen veroorloven. Mensen die het geluk
hebben zich deze delicatesse te kunnen veroorloven, weten hoe bijzonder
dit vlees is. De hoge prijs lijkt misschien belachelijk, maar er zijn
een heleboel redenen voor de prijsstelling die heel wat steek
houden.

: SZimmermann,