Chartreux – Dit is Wat Je Moet Weten Over Deze Kat

De Chartreux wordt vaak vergeleken met een gebarenspeler – hij is erg stil maar kan goed nonverbaal communiceren. Blijf lezen, en voor je het weet ben je een expert op het gebied van de Chartreux!

Karaktereigenschappen

 • Aanhankelijkheid met familie: 3/5
 • Hoeveelheid verharing: 4/5
 • Gezondheid: 4/5
 • Speelsheid: 3/5
 • Spraakzaamheid (hogere score is minder spraakzaam): 5/5
 • Kindvriendelijkheid: 3/5
 • Vriendelijk tegenover vreemden: 3/5
 • Gemakkelijk te verzorgen: 2/5
 • Huisdiervriendlijkheid: 4/5

Vitale gegevens

 • Levensduur: 11 tot 15 jaar
 • Lengte: 38 tot 45 cm
 • Gewicht: 7 tot 16 pond
 • Land van oorsprong: Frankrijk

Geschiedenis

Met zijn mantel van grijze pels, sober als een monnikskleed, is het geen wonder dat de Chartreux in verband werd gebracht met de kartuizerorde in Frankrijk. De stille vos zou de perfecte metgezel zijn geweest voor leden van de stille, eenzame orde. Het is een mooie legende, maar er is geen echt bewijs dat de katten door de kartuizers werden gehouden, hoewel ze misschien gewoon niet belangrijk genoeg werden geacht om te vermelden.

Een waarschijnlijker scenario is dat de katten, een natuurlijk ras, al minstens vanaf de 18e eeuw algemeen in Frankrijk werden aangetroffen, waar zij rattenpatrouilles uitvoerden in stallen, winkels en woningen. Helaas voor de prachtig behaarde katachtigen, werden zij door bonthandelaren ook gewaardeerd om hun dikke blauwe vachten. Een soort luxueuze wol die “pile de Chartreux” wordt genoemd, heeft wellicht zijn naam ontleend aan de zachte, wollig behaarde katten.

Zoals bij zoveel rassen, is het echter niet echt bekend hoe de katten aan hun naam kwamen of hoe of waar ze werden ontwikkeld. Een van de vroegste verwijzingen naar een Franse grijze kat dateert uit 1558, een grafschrift voor Belaud, die toebehoorde aan de dichter Joachin de Bellay. Bellay beschrijft Belaud als “dood voor ratten”, wat zeker een eigenschap is van het ras, toen en nu.

De eerste verwijzing naar de naam Chartreux voor de blauwe katten is te vinden in het Universeel Woordenboek van Handel, Natuurlijke Historie en Kunst en Handel van Savvary van Brusion, gepubliceerd in 1723, waarin ook melding wordt gemaakt van de associatie van de katten met de bonthandel. De Franse naturalist George-Louis Leclerc, Comte de Buffon, beschreef ze als de kat van Frankrijk en gaf ze de Latijnse naam Felis catus coeruleus, wat blauwe kat betekent.

In Parijs en andere streken van Frankrijk leefden tot het begin van de 20e eeuw vrij levende groepen van deze katten. Ze werden niet erg gewaardeerd, behalve voor hun huiden en hun geschiktheid om ongedierte te bestrijden. Pas na de Eerste Wereldoorlog ondernamen Franse kattenliefhebbers stappen om het ras in stand te houden. Ze verzamelden zoveel katten als ze konden en stelden een rasstandaard op. Door alleen de katten te gebruiken die aan de standaard voldeden en kittens te fokken die daaraan voldeden, konden ze beginnen met het tentoonstellen van de katten op Europese shows in 1928 of 1931, afhankelijk van de bron. Een van de vroege aanhangers van het ras was de romanschrijfster Colette, wiens Chartreux Saha een ereplaats kreeg in haar boek La Chatte. Generaal Charles de Gaulle stond ook bekend als liefhebber van het ras, hij bezat er een met de naam Gris Gris.

Het was een geluk dat liefhebbers waren begonnen met het fokken van de Chartreux toen ze dat deden, want na de Tweede Wereldoorlog was geen van de vrij rondlopende katten meer te vinden. Chartreux, die nog steeds zeldzaam zijn, werden voor het eerst geïmporteerd in de Verenigde Staten in 1970 en werden erkend door de Cat Fanciers Association in 1987. Tegenwoordig zijn de katten erkend door alle grote Amerikaanse kattenverenigingen. De Chartreux is zelfs de officiële mascotte van het Montreux Jazz Festival. Ze zijn minder bekend in Europa, zelfs in hun vaderland Frankrijk. In tegenstelling tot veel kattenrassen, zijn ze weinig veranderd door de jaren heen.

Persoonlijkheid

De Chartreux kan vergeleken worden met een mimespeler, zwijgzaam maar communicatief en soms onnozel. Korte speeltijden afgewisseld met dutjes en maaltijden zijn zijn idee van de perfecte dag. Wanneer hij niet zijn superieure timing en springvermogen toont, speelgoed met overgave “doodt”, of acrobatische salto’s uitvoert als hij een lokspeeltje achtervolgt, is hij een attente en zachtaardige metgezel die graag in de buurt van zijn mensen blijft en hun bezigheden observeert. Hij waardeert alle aandacht die hij krijgt, vooral als het gepaard gaat met hem onder de kin of tussen de oren te krabben, maar hij is niet veeleisend, tevreden met je toegewijd te volgen, te slapen op je bed en met je te knuffelen als je je niet goed voelt.

Hij gebruikt zelden zijn stem en geeft de voorkeur aan een blik in zijn pompoenkleurige ogen. Als het nodig is, kan hij echter communiceren met een miauwtje of een tjilp. Maak er een gewoonte van hem aandachtig te observeren en vertrouwd te zijn met zijn handelingen, want het is onwaarschijnlijk dat hij zijn ongemak kenbaar zal maken of geluid zal maken om u te laten weten waar hij is.

Dit is een kat die zich gemakkelijk aanpast, met een gemiddelde persoonlijkheid. Hij is geen sociale vlinder, maar hij is ook geen verlegen muurbloempje. U kunt van hem verwachten dat hij eerst kijkt en wacht voordat hij beslist of hij een gast begroet of zich op een andere manier in een situatie mengt. Zijn rustige aard maakt hem geschikt om alleen thuis te blijven terwijl u het geld voor zijn traktaties en speelgoed verdient, maar hij zal er geen bezwaar tegen hebben om gezelschap te houden van een andere kat of hond. Datzelfde goede karakter maakt hem een goede reisgenoot voor een camper liefhebber of lange-afstands vrachtwagenchauffeur. Zolang je zijn routine elke dag hetzelfde houdt, zal hij een blije kampeerder zijn.

De Chartreux heeft een zonnig, beleefd karakter dat hem tot een plezier maakt om mee samen te leven. Dit is een kat die zijn best doet om zich aan de regels te houden. Behandel hem altijd vriendelijk en geduldig, en je zult beloond worden met een vriend voor het leven.

Gezondheid

Zowel raskatten als katten van gemengde rassen hebben een wisselende incidentie van gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Chartreux zijn over het algemeen gezond, maar de volgende problemen zijn waargenomen bij het ras.

Patella luxatie is een erfelijke ontwrichting van de knieschijf die kan variëren van mild tot ernstig. Milde patella luxatie veroorzaakt zelden problemen. Ernstige gevallen veroorzaken kreupelheid, maar kunnen met een operatie worden verholpen.

Zorg

De korte, dikke vacht van de Chartreux is gemakkelijk te verzorgen met een wekelijkse borstelbeurt. De vacht verhaart in de lente en kan in die periode extra borstelen vereisen.

Een bad is zelden nodig. Als uw Chartreux toch een bad nodig heeft, bedenk dan dat het tijd kan kosten om de waterafstotende vacht nat genoeg te krijgen voor een bad.

Poets de tanden om parodontale aandoeningen te voorkomen. Dagelijkse tandhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Knip de nagels om de paar weken. Veeg de ooghoeken af met een zachte, vochtige doek om eventuele afscheiding te verwijderen. Gebruik voor elk oog een apart deel van het doekje, zodat u niet het risico loopt dat u een infectie verspreidt. Controleer de oren wekelijks. Als ze er vuil uitzien, veeg ze dan schoon met een watje of een zachte vochtige doek die is bevochtigd met een 50-50 mengsel van appelazijn en warm water. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes, die de binnenkant van het oor kunnen beschadigen.

Houd de kattenbak van de Chartreux brandschoon. Katten zijn erg kieskeurig als het gaat om toilethygiëne.

Het is een goed idee om een Chartreux alleen binnenshuis te houden om hem te beschermen tegen ziekten die door andere katten worden verspreid, aanvallen door honden of wilde dieren, en de andere gevaren waarmee katten die naar buiten gaan worden geconfronteerd, zoals aangereden worden door een auto. Chartreux die naar buiten gaan lopen ook het risico gestolen te worden door iemand die graag zo’n mooie kat wil hebben zonder ervoor te betalen.

Vachtkleur en vachtverzorging

De Chartreux heeft het stevige, krachtige lichaam van een werkkat, gehuld in een korte, dikke, waterafstotende vacht. Naast zijn prachtige vacht is zijn meest kenmerkende eigenschap zijn diep oranje ogen, geplaatst in een ronde, brede kop. Hij heeft volle wangen en een lieve, lachende uitdrukking. De middelgrote oren staan hoog op het hoofd.

Zijn lichaamstype wordt soms omschreven als primitief, hees en robuust met brede schouders en een diepe borst. Zijn relatief korte en fijngebouwde poten rusten op ronde, middelgrote poten die er bijna sierlijk uitzien. Zijn levendige, soepele staart is zwaar aan de basis en loopt taps toe tot een ovale punt.

Laat u niet misleiden door zijn ruime lichaam en stevige spiermassa. Dit is een soepele, beweeglijke kat die gewoonlijk 7 tot 16 pond weegt wanneer hij volwassen is. Til hem op en u zult verrast zijn door zijn gewicht. Chartreux groeien langzaam en vooral katers bereiken hun volledige grootte pas als ze 4 of 5 jaar oud zijn.

De halflange dubbele vacht heeft een licht wollige textuur, die varieert naargelang de leeftijd en het geslacht van de kat, alsook het klimaat waarin hij leeft. Volwassen katers hebben bijvoorbeeld de zwaarste vacht, terwijl poezen of jonge katten een dunnere vacht hebben of een vacht die zijdezacht aanvoelt.

De vacht kan elke tint blauwgrijs zijn. De uiteinden van de vacht zien eruit alsof ze lichtjes geborsteld zijn met zilver. Kittens kunnen een vage afdruk van tabby-markeringen (ghost barring genoemd) of staartringen hebben, maar tegen de tijd dat ze volwassen zijn, moet de vacht een heldere, gelijkmatige tint hebben. Een leigrijze neusriem, blauwe lippen en roze-taupe pootkussentjes maken het plaatje compleet.

Kinderen en andere huisdieren

De tolerante en zachtaardige Chartreux past goed in een huis met kinderen. Hij zal eerder weglopen dan krabben als de manier waarop hij wordt behandeld hem niet aanstaat. Ouders met jonge kinderen moeten altijd toezicht houden op interacties om ervoor te zorgen dat de kat niet wordt mishandeld.

Dankzij zijn beminnelijke karakter kan hij ook goed samenleven met katvriendelijke honden. Introduceer huisdieren langzaam en in gecontroleerde omstandigheden om ervoor te zorgen dat ze leren met elkaar om te gaan.

Foto’s van de Chartreux