Hebben Cavia’s Zonlicht Nodig?

Als u een nieuwe cavia-eigenaar bent, dan is een van de eerste overwegingen die u moet maken, waarschijnlijk hun natuurlijke lichtbehoefte. Hoe zit het met de zon; hebben ze een langdurige blootstelling nodig en is dit iets wat ze nodig hebben? Ik heb besloten om wat grondig onderzoek te doen naar het onderwerp. Dit zijn het soort vragen die ik hier vandaag wil beantwoorden. Dus, hebben cavia’s zonlicht nodig?

Ja, cavia’s hebben wel wat natuurlijk zonlicht nodig. Echter, gematigdheid is essentieel en ze moeten niet te lang worden blootgesteld aan direct zonlicht of zeer hete temperaturen. Dit kan leiden tot negatieve gezondheidseffecten, waaronder een hitteberoerte. Daarom is de beste tijd om uw cavia in de zon te brengen ‘s morgens en ‘s avonds, wanneer het van nature koeler is. Zorg er ook voor dat u vers water en wat schaduw ter beschikking heeft.

Laten we nu eens goed kijken naar het onderwerp om te zien of cavia’s de voorkeur geven aan lichtere of donkerdere omstandigheden, hoeveel zon een cavia nodig heeft en meer.

Hebben cavia’s een voorkeur voor licht of donker?

Cavia’s zijn crepusculaire dieren. Dit betekent dat ze overdag en ‘s nachts actief zijn. Ze gaan niet in een diepe slaap, het is meer een toestand van rust, waarbij ze zelfs hun ogen openhouden.

Daarom geloven veel mensen dat ze ‘s nachts voor licht moeten zorgen, wat helemaal niet waar is. Het is geen vereiste en cavia’s doen het prima zonder. Cavia’s reageren van nature op hun omgeving en zijn in staat zich te vermaken, of het nu licht of donker is. Dit brengt ons ook bij onze volgende vraag; geven cavia’s de voorkeur aan licht of donker?

Cavia’s zijn prooidieren en zijn gewend om zich overdag te verstoppen voor roofdieren. Daarom geven cavia’s de voorkeur aan het donker, omdat ze zich kunnen verplaatsen zonder gezien te worden.

Ook al is uw huis volkomen veilig, en zijn er geen bedreigingen voor de veiligheid van uw huisdier, ze zullen toch liever in het donker zitten. Dit is een biologisch en evolutionair instinct dat altijd in hen aanwezig zal zijn. Daarom kunt u de stress van uw cavia’s verminderen door ze in een pikzwarte kamer in uw huis te houden.

Cavia’s hebben een slecht gezichtsvermogen, dus ze vertrouwen op het geheugen om te ontsnappen aan gevaar in het wild. Ze kunnen vrij snel rennen, en zich verstoppen in tunnels, en tussen het gras, simpelweg door zich routes te herinneren.

Dit vermogen, helpt de cavia’s hun weg te navigeren in hun kooi, met een scherp gevoel voor gehoor en geur is een bonus.

Dit is ook de reden waarom u veel tunnels en schuilplaatsen op de markt ziet, en waarom experts en dierenartsen u aanraden om wat voor uw cavia(‘s) te halen.

Cavia’s houden er ook van om in het donker te slapen en slapen in stappen die een paar minuten per keer duren.

Ze slapen overdag, maar niet zo veel. Uw cavia voelt zich in het donker veiliger en relaxter dan wanneer het licht is en zal in die tijd dus langer dutten.

Veel cavia-eigenaren denken dat ze voor licht moeten zorgen, maar vanuit het oogpunt van uw huisdier is dat niet nodig. Wetende dat cavia’s de voorkeur geven aan het donker, en ze zijn er instinctief voor geprimed, weten we dat de volgende vraag is, en dat is of cavia’s zonlicht nodig hebben?

Laten we dit in het volgende deel nader onderzoeken.

Hoeveel zonlicht hebben cavia’s nodig?

Als het gaat om het laten van je cavia in de zon, is gematigdheid de sleutel. Hoewel zonlicht gunstig is voor mensen en andere dieren, kan het gevaarlijk zijn voor een cavia. Als u besluit om uw cavia in de zon te laten liggen, moet u ten allen tijde waakzaam zijn; de belangrijkste reden hiervoor is dat ze gevoelig zijn voor een hitteberoerte.

Cavia’s hebben geen zweetklieren, hun lichaam reguleert door hun bloedvaten te vernauwen als het koud is, het bloed snelt naar de romp om de inwendige organen op te warmen. Als ze het te warm krijgen, verwijden de bloedvaten zich, zodat de warmte uit het lichaam en in de atmosfeer kan worden gestuurd.

Een cavia zal proberen het koel te houden door in de schaduw te blijven. U moet dus te allen tijde voor schaduw zorgen tijdens de blootstelling aan de zon. Dit zal hen helpen om hun lichaamstemperatuur op natuurlijke wijze te reguleren en u te laten weten dat ze er genoeg van hebben. Als de temperatuur van hun omgeving tot ongeveer 30 stijgt, zo laag als dat lijkt, kunnen ze binnen enkele minuten een hitteberoerte ontwikkelen en sterven.

Als u wilt dat uw cavia de zon ervaart, moet u dus voorzichtig en waakzaam zijn met de manier waarop u de zon benadert. Hier zijn enkele suggesties:

  • Plaats hun kooi nooit in direct zonlicht. Vooral door ramen, omdat dit de hitte kan verergeren en versterken
  • De beste tijd om je cavia in de zon te brengen voor wat lichaamsbeweging is ‘s morgens en ‘s avonds als het koeler is.
  • Zorg ervoor dat je vers water bij de hand hebt om ze te laten afkoelen.
  • Zorg ervoor dat hun behuizing in de schaduw ligt, aangezien de warmte zich binnenin kan ophopen, dit is vooral gevaarlijk als deze van plastic is gemaakt.

Moeten cavia’s naar buiten?

Binnen cavia’s hebben wel enige (beperkte) tijd buiten nodig. Terwijl ze zowel binnen als buiten gelukkig zijn (zolang ze genoeg ruimte hebben om te bewegen), is wat tijd om buiten rond te rennen eigenlijk goed voor ze.

Cavia’s hebben ook tijd nodig buiten hun kooien, omdat ze van nature nieuwsgierig en speels zijn. Als u uw cavia’s toch buiten laat, zorg er dan voor dat u ze niet te lang in de zon laat staan en dat u ze niet te lang buiten laat.

Het is een goed idee om te investeren in een veilige en duurzame box. Op deze manier kunt u ze vrij laten rondlopen zonder dat ze weglopen of zichzelf of iets in de buurt dat een bedreiging vormt, kunnen kwetsen.

Er zijn specifieke merken die zorgen voor een hoes die gebruikt kan worden als vloermat of als een manier om uw cavia af te schermen van de zon met behulp van schaduw.

Cavia’s kunnen buiten leven, maar u moet ervoor zorgen dat hun leefomstandigheden veilig, comfortabel en beschermd zijn tegen de elementen.

Je moet ze beschermen tegen roofdieren, want honden, katten en vossen kunnen in hun hok komen en ernstige schade aanrichten.

Om te voorkommen dat uw cavias schade worden berokkend, breng ze naar binnen als er dieren op vrije voeten zijn in uw omgeving.