Kunnen Cavia’s Alleen Leven of Moeten Ze Samen?

Veel mensen hebben een enkele cavia en dierenwinkels lijken ze graag te verkopen als solitaire huisdieren, terwijl de meeste reddingscentra geneigd zijn om ervoor te zorgen dat een cavia een metgezel heeft. Dus als u van plan bent om een cavia te kopen, moet u er dan één of twee of meer hebben? En kan een cavia alleen leven?

Cavia’s zijn sociale dieren en ze gedijen op interactie met een metgezel, dus je moet altijd twee cavia’s adopteren om te voorkomen dat een eenling lijdt aan eenzaamheid.

Het bezit van een enkel cavia in Zwitserland is illegaal

Cavia’s leven in kuddes in het wild en het is volstrekt onnatuurlijk voor hen om als solitair cavia te worden gehuisvest.

In feite, als je in Zwitserland woont (die zeer hoge dierenbeschermingsnormen hebben) mag je geen enkele cavia adopteren of kopen omdat het tegen de wet in is en als wreed wordt beschouwd. Dit toont wel aan dat cavia’s toch echt samen moeten leven, en niet alleen!

Wanneer dierenspeciaalzaken adviseren om ze alleen te houden

Maar al te vaak zal een dierenwinkel of een eigenaar die een cavia wil herhuisvesten een potentiële nieuwe cavia-eigenaar adviseren dat de cavia die hij wil alleen moet zijn. Ze kunnen zeggen dat het cavia’s niet bevalt of dat ze niet met andere cavia’s kunnen opschieten of dat ze met hen vechten of pesten.

Vaker wel dan niet is dit advies verkeerd of misleidend. Misschien heeft dat specifieke cavia enkele slechte ervaringen gehad, maar deze kleine huisdieren zijn van nature sociale dieren en het is hoogst onwaarschijnlijk dat een cavia gewoonweg niet met ELKE andere cavia kan opschieten.

Er kunnen een aantal redenen zijn voor dit gedrag. Misschien leefde de cavia’s in een te kleine kooi. Misschien was er niet genoeg stimulatie met interessant speelgoed en verveelde het arme huisdier zich of misschien ging hij gewoon niet door met de cavia waar hij mee gehuisvest was.

Dit betekent niet dat hij alleen moet zijn. We hebben uit eerste hand ervaring met slechte adviezen zoals deze toen we onze cavia’s uit een dierenwinkel hebben geadopteerd. We kregen te horen dat hij niet met andere piggies overweg kon en dus alleen gehuisvest zou moeten worden. Dit zou nooit een optie voor ons zijn, dus we hebben hem gecastreerd en hij woont nu heel gelukkig bij zijn vier vriendinnen.

In de tussenperiode nadat we hem geadopteerd hadden en voordat hij na zijn castratie met de andere cavia’s naar binnen kon, was hij zichtbaar depressief en eenzaam. Hij was niet erg actief en we hebben hem nooit echt blij gezien.

Zodra we hem aan de andere piggies begonnen voor te stellen was hij een compleet andere cavia! Hij begon te springen en rond te rennen als de gelukkigste cavia ooit!

Wat te doen als de enige partner van een cavia is gestorven..

Er zullen altijd momenten zijn waarop een levenslange cavia-partner sterft en je één cavia alleen achterlaat. Je cavia kan rouwen na het verlies van een metgezel.

Hij of zij kan depressief worden en dit kan leiden tot ziekte. Dit zal waarschijnlijk sterker gevoeld worden als uw cavia één van een paar was in plaats van een kudde. Wat is dan de beste actie in deze situatie?

Zoek een nieuwe partner

De beste manier om een cavia te helpen over het verlies van een partner heen te komen is meestal om een andere vriend te vinden. U kunt uw situatie uitleggen aan een reddingscentrum.

Zij zijn experts en zullen u helpen de juiste keuze te maken. Sommigen hebben zelfs datingsessies, zodat u zeker kunt zijn van een goede match voordat u zich aan een bepaalde cavia overgeeft.

Uw resterende cavia terugbrengen

Dit is een moeilijke situatie voor u, want u zult waarschijnlijk erg gehecht zijn aan uw huisdier. Maar het kan zijn dat je de cyclus van het hebben van cavia’s niet voor altijd wilt voortzetten en dat je er op een gegeven moment maar één overhoudt.

Dus wat kun je doen met het cavia dat alleen gelaten wordt? Het terugbrengen van uw cavia kan een moeilijke beslissing zijn. U moet echter overwegen hoe ze zich voelen en of rehoming een beter alternatief is voor hen dan alleen zijn. Als ze nog jong zijn en nog vele jaren voor de boeg hebben, kan rehoming de beste optie zijn.

Een solitair cavia houden

Als uw cavia vrij oud is en nog maar een beperkt leven heeft, kunt u het gevoel hebben dat het beter is dat ze bij u blijven en hem alleen te houden.

Als u ervoor kiest om uw cavia als een solitair huisdier te houden, moet u ervoor zorgen dat u extra aandacht besteedt aan uw cavia, knuffels geeft en misschien hun kooi verplaatst naar een andere locatie in het huis waar ze u meer kunnen zien.

Zorg er ook voor dat ze genoeg items in hun kooi hebben die hen actief houden. Een solitair cavia mag NOOIT buiten gehouden worden.

Als uw cavia nog steeds ongelukkig lijkt of u kunt ze niet de aandacht geven die ze nodig hebben om te gedijen, dan is het beter dat u ze een goed thuis vindt bij iemand anders.

Probeer contact op te nemen met uw lokale reddingscentrum en zij zouden u moeten kunnen helpen. Kom meer te weten over wat te doen als een cavia sterft plus herdenkingsideeën.

Goede cavia-koppelingen en -combinaties

Als je cavia’s krijgt, moet je ervoor zorgen dat ze goede vrienden worden. Er zijn bepaalde combinaties die werken en andere die problematischer zijn.

Vergeet niet dat u, zelfs met de opties die wij aanbevelen, een goede hechtingssessie met uw nieuwe huisdieren moet ondergaan. Ze moeten geleidelijk aan worden geïntroduceerd en niet aan elkaar worden opgedrongen om het allemaal zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Gesteriliseerd mannetje met 1 of meer vrouwtjes

Dit is een van de meest succesvolle combinaties. De reden dat deze combinatie zo’n gelukkige groep is, is dat ze van nature met één zwijn leven voor veel vrouwtjes in het wild. Onthoud altijd dat, hoe veel vrouwtjes je ook hebt, er maar één mannetje bij hen moet zijn en dat hij gecastreerd MOET worden.

Twee vrouwtjes

Als je twee vrouwtjes bij elkaar hebt, zal er meestal één dominant zijn. Als ze niet beide dominante karakters zijn, moeten ze goede metgezellen zijn.

Twee mannetjes

Het is aan te bevelen dat ze of broers zijn of dat ze een band hebben voordat ze 6 weken oud zijn.

Wees je ervan bewust dat als er een geur van vrouwelijke cavia’s in de buurt is, het hun relatie kan verstoren. Dit kan gebeuren als u vrouwelijke cavia’s in de buurt heeft gehuisvest of als u met vrouwelijke cavia’s heeft gewerkt en uw handen niet heeft gewassen. De RSPCA stelt dat als ze gecastreerd worden er een betere kans is dat ze met elkaar kunnen opschieten.

Ouder mannetje en zeer jong mannetje (jonger dan 6 weken)

Dit kan zowel een geweldige als een slechte combinatie zijn, dus je zult een zorgvuldig hechtingsproces moeten doorlopen. Pesten kan gebeuren, maar het kan een geweldige relatie zijn met het oudere mannetje dat meer een ouderlijke rol speelt ten opzichte van de jongere cavia.

Als je kijkt naar de gerespecteerde dierenwelzijnsorganisaties zoals RSPCA, Bluecross en de Animal Humane Society, verschillen ze wel een beetje in hun aanbevelingen. Bluecross zegt dat er niet meer dan één mannelijk cavia in een groep of kudde moet zijn, terwijl de RSPCA zegt dat gecastreerde broers die altijd samen zijn geweest, vrienden kunnen zijn. De RSPCA vermeldt niets over een ouder zwijn en een zeer jonge mannelijke combinatie, maar andere cavia-experts hebben vastgesteld dat dit kan werken.

Zowel Bluecross als de RSPCA adviseren echter om mannetjes te castreren. Het is veel gemakkelijker voor mannetjes die een partner verliezen om een nieuwe partner te vinden, omdat ze met een teefje of een groepje teefjes kunnen paren.

Combinaties die niet werken

Er zijn enkele combinaties die vermeden moeten worden:

Ongenutte man en vrouw

Dit moet zeker vermeden worden omdat cavia’s snel en van jongs af aan fokken. Er zijn veel verhalen bekend over eigenaren die ongehuwde geslachten hebben gemengd en met zoveel cavia’s eindigen dat ze het gewoonweg niet meer aankunnen.

Zorg er altijd voor dat u uw cavia’s correct gesekst heeft en wees niet bang om een second opinion te vragen om er zeker van te zijn. Dierenwinkels hebben dit regelmatig mis, met als gevolg dat veel baby-cavia’s in reddingscentra worden binnengebracht.

Meer dan 2 mannetjes samen

Het is bekend dat het samen hebben van 2 mannelijke cavia’s kan werken, maar vaak als de mannelijke cavia’s de puberteit bereiken lopen hun hormonen op en dit kan vaak resulteren in een gevecht.

Kooigrootte is belangrijk voor een succesvolle hechting

De kooi die u kiest voor uw cavia’s moet ruim opgezet zijn en moet een plek hebben waar ze alleen kunnen zijn als dat nodig is. Dit zal helpen om de onderlinge ruzies te verminderen en ze de beste kans te geven om met elkaar om te gaan.

Zal een konijn een goede metgezel zijn voor je cavia?

Cavia’s en konijnen moeten niet samen worden gehuisvest.

Hoewel je veel foto’s van konijnen en cavia’s samen hebt gezien, moet je nooit overwegen om ze te mengen. Ze hebben verschillende behoeften en kunnen niet communiceren op de manier waarop een paar cavia’s dat kunnen.

Konijnen hebben zeer krachtige schoppen en dit kan extreem gevaarlijk zijn voor een cavia. De beste metgezel voor een cavia is een andere cavia

Adopteer een paar cavia’s

Dus, als u een cavia wilt adopteren, raden wij u aan om twee cavia’s te hebben en een opvangcentrum te vinden waar u genoeg kunt vinden om uit te kiezen.