Burmees – Kom Hier Alles Te Weten Over Deze Prachtige Kat

De burmees wordt vaak beschreven als “een baksteen gewikkeld in zijde” vanwege zijn gespierde, stevige lichaam. Vandaag gaan we wat dieper in op de Burmees, zodat je alles te weten kan komen over dit prachtige ras uit het Oosten!

Karaktereigenschappen

 • Aanhankelijkheid met familie: 5/5
 • Hoeveelheid verharing: 2/5
 • Gezondheid: 2/5
 • Speelsheid: 4/5
 • Kindvriendelijkheid: 5/5
 • Vriendelijk tegenover vreemden: 5/5
 • Gemakkelijk te verzorgen: 5/5
 • Intelligentie: 5/5
 • Huisdiervriendlijkheid: 4/5

Vitale gegevens

 • Levensduur: 10 to 16 jaar
 • Lengte: 38 tot 46 cm
 • Gewicht: 8 tot 12 pond
 • Oorsprong: Birma en Thailand

Geschiedenis

De voorouders van de Birmezen zijn de Siamezen en de “koperen kat” van Birma (nu bekend als Myanmar). Men denkt dat het tempel- en paleiskatten waren, gefokt en gehouden door priesters. De matriarch van de moderne Birmezen was een kleine, donkerbruine kat genaamd Wong Mau. Zij behoorde toe aan Dr. Joseph Thompson, die haar ofwel verwierf van een zeeman of zelf meebracht van zijn reizen, afhankelijk van welk verhaal je gelooft.

Wong Mau werd eerst verondersteld een Siamees te zijn met een chocoladekleurige vacht. Zulke Siamezen waren niet ongehoord. “Chocolade Siamezen” werden beschreven in de jaren 1880. Hun lichamen waren tan of bruin, en ze hadden seal-bruine of bijna zwarte points. De seal-point Siamezen, ook bekend als koninklijke Siamezen, hadden lichtere lichamen die contrasteerden met hun donkere points en werden geprefereerd door fokkers en het publiek. De chocolade-kleurige katten verdwenen uiteindelijk in Groot-Brittannië, maar ze bestonden nog in Thailand en Birma (nu bekend als Myanmar), waar ze waarschijnlijk de nakomelingen waren van natuurlijke (in tegenstelling tot door de mens gestuurde) paringen tussen vrij rondlopende Siamezen (pointed) en effen gekleurde Birmaanse katten. Wong Mau was één van hen. Het was haar lot om de matriarch te worden van twee nieuwe rassen: de Burmezen en, later, de Tonkinezen.

Dr. Thompson fokte Wong Mau met een seal-point Siamees, Tai Mau genaamd. Zijn fokprogramma, in samenwerking met fokkers Virginia Cobb en Billie Gerst en geneticus Clyde Keeler, produceerde kittens met beige, bruine en spitse vachten. De resultaten, waaronder de ontdekking van het Burmees gen, waren zo interessant dat Thompson een artikel over het onderwerp publiceerde in een uitgave van 1943 van de Journal of Heredity, het eerste dergelijke stuk over de genetica van katachtigen.

De Cat Fanciers Association begon met het registreren van Burmezen in 1936, maar staakte de registraties in 1947 omdat fokkers nog steeds Siamezen gebruikten in hun fokprogramma’s. De registraties werden hervat in 1953 nadat deze praktijk was gestopt. Vandaag de dag is de Burmees een populair ras onder kattenliefhebbers.

Persoonlijkheid

De Burmees is energiek en vriendelijk. Hij heeft de charme en vastberadenheid van zijn Siamese voorouders, en geniet evenveel van een gesprek als dat ras, maar zijn stem is zacht en lief, wat zijn neiging om het huishouden te runnen met een ijzeren poot omhuld door fluweelzachte vacht doet vergeten. Hij is zeer intelligent en zoekt menselijk gezelschap, dus hij is niet het meest geschikt voor een huis waar hij een groot deel van de dag alleen zal zijn. Als er geen mensen in de buurt zijn om zijn intellect te stimuleren, zorg er dan voor dat hij het gezelschap heeft van een ander huisdier. Hij schiet goed op met andere katten en honden, maar natuurlijk zal een andere Burmees zijn beste vriend zijn.

De burmees is nieuwsgierig als het om katten gaat. Verwacht dat hij uw huis grondig verkent en alle hoekjes en gaatjes kent. Hij is speels en blijft dat tot op volwassen leeftijd. Plaag zijn slimme geest met interactief speelgoed, en leer hem trucjes waarmee hij zich kan uitsloven voor een publiek. Naast zitten, omrollen, zwaaien en komen, kan hij leren om een klein speeltje te apporteren of aan de lijn te lopen. Met de juiste conditionering op jonge leeftijd, zullen autoritjes en dierenartsbezoeken een makkie worden.

Een Burmees is een goede keuze als u geen bezwaar heeft tegen volledig verlies van privacy. Deze kat zal betrokken willen worden bij alles wat u doet, van het lezen van de krant en het werken achter de computer tot het bereiden van maaltijden en televisiekijken. Hij zal natuurlijk bij u op bed slapen en misschien zelfs onder de dekens kruipen. Als u zit, zit hij op uw schoot of naast u, verwachtingsvol wachtend om geaaid te worden. Als u hem negeert, krijgt u een standje. Gasten krijgen zijn volle aandacht, en het is waarschijnlijk dat hij zelfs diegenen die beweren een hekel aan katten te hebben, voor zich zal winnen.

Een vrouwelijke Birmaan is de definitie van koninginnelijkheid. Ze houdt van aandacht en ze houdt ervan de baas te zijn. Mannetjes zijn rustiger, tevreden met het vullen van een schoot. Wat u ook kiest, u zult waarschijnlijk snel naar een ander exemplaar verlangen.

Gezondheid

Zowel raskatten als gemengde katten hebben een wisselende incidentie van gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Burmezen zijn over het algemeen gezond, hoewel ze vatbaar kunnen zijn voor tandvleesontsteking en gevoelig kunnen zijn voor narcose. De volgende ziekten zijn ook waargenomen bij Burmezen:

 • Lipemie van het kamervocht, een voorbijgaande melkachtige verschijning van het oog tijdens de kittenperiode, die meestal vanzelf verdwijnt.
 • Corneale dermoïd, de aanwezigheid van huid en haar op het oppervlak van het hoornvlies, die operatief met succes kan worden gecorrigeerd.
 • Orofaciaal pijnsyndroom, aangegeven door overdreven lik- en kauwbewegingen en pootstoten in de bek. Het ongemak kan toenemen wanneer de kat opgewonden of gestresseerd is, en de katten zijn vaak terughoudend om te eten omdat de activiteit pijnlijk is. Sommige katten moeten een Elizabethaanse kraag dragen en hun poten laten zwachtelen om te voorkomen dat ze zich bezeren. Sommige gevallen lossen vanzelf op en komen dan weer terug. De oorzaak en de wijze van overerving zijn onbekend. Pijnstillers en anti-seizure medicijnen kunnen helpen, net als een consult bij een tandarts om een gebitsaandoening uit te sluiten.
 • Aangeboren perifere vestibulaire aandoening, die bij kittens het kantelen van de kop, een slecht evenwicht, snelle oogbewegingen en ongecoördineerd lopen veroorzaakt. Sommige kittens met deze aandoening kunnen ook doof zijn.
 • Birmese hoofdafwijking, een craniofaciale afwijking.
 • Hypokalemische polymyopathie, spierzwakte veroorzaakt door een laag kaliumgehalte in het bloed, die soms wordt waargenomen bij Burmese kittens. De symptomen zijn onder andere algemene zwakte, een stijve tred, terughoudendheid om te lopen, en trillen van het hoofd. Het kan worden behandeld met kaliumsupplementen die oraal worden toegediend.
 • Flat-chested kitten syndrome, een misvorming die kan variëren van mild tot ernstig. Kittens die de volwassenheid overleven, vertonen meestal geen tekenen als ze volwassen zijn.
 • Knik in de staart, meestal als gevolg van een misvorming van het staartbeen. Het veroorzaakt geen pijn of ongemak.
 • Elleboog artrose, een vroeg begin van artritis in de elleboog, waardoor de kat beperkt wordt in zijn activiteit of mobiliteit.
 • Endocardiale fibroelastose, een hartaandoening waarbij de linkerhartkamer dikker wordt, waardoor de hartspier wordt uitgerekt. De symptomen ontwikkelen zich meestal wanneer een kitten 3 weken tot 4 maanden oud is, een goede reden om te wachten tot 4 maanden om een kitten mee naar huis te nemen.
 • Gedilateerde cardiomyopathie, een vergroot hart.
 • Diabetes mellitus, een endocriene aandoening die wordt veroorzaakt door een defect in de insulinesecretie of de insulinewerking, waardoor een hoog suikergehalte in het bloed ontstaat.

Zorg

De zachte, korte vacht van de Burmees is gemakkelijk te verzorgen met wekelijks borstelen of kammen om dode haren te verwijderen en huidolie te verdelen. Een bad is zelden nodig.

Poets de tanden om parodontale aandoeningen te voorkomen. Dagelijkse tandhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Veeg de ooghoeken af met een zachte, vochtige doek om eventuele afscheiding te verwijderen. Gebruik voor elk oog een apart deel van het doekje, zodat u niet het risico loopt dat u een infectie verspreidt. Controleer de oren wekelijks. Als ze er vuil uitzien, veeg ze dan schoon met een watje of een zachte vochtige doek die is bevochtigd met een 50-50 mengsel van appelazijn en warm water. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes, die de binnenkant van het oor kunnen beschadigen.

Houd de kattenbak brandschoon. Zoals alle katten zijn Burmezen erg kieskeurig wat toilethygiëne betreft.

Het is een goed idee om een burmees alleen binnenshuis te houden om hem te beschermen tegen ziekten die door andere katten worden verspreid, aanvallen door honden of andere wilde dieren, en de andere gevaren waarmee katten die naar buiten gaan worden geconfronteerd, zoals aangereden worden door een auto. Burmezen die naar buiten gaan lopen ook het risico gestolen te worden door iemand die graag zo’n mooie kat wil hebben zonder er voor te betalen.

Vachtkleur en vachtverzorging

De Burmees wordt vaak beschreven als een “baksteen in zijde gewikkeld”, een bewijs van zijn stevige, gespierde lichaam. Hoewel de oorspronkelijke Burmees een donkere effen bruine kleur had die bekend staat als sabelkleurig, is hij er nu ook in andere tinten, waaronder blauw, champagne en platina. De katten hebben een compact lichaam met een afgeronde kop; grote, expressieve ogen in goud of geel; en middelgrote oren die afgerond zijn aan de uiteinden en lichtjes naar voren kantelen.

De vacht is kort en satijnachtig. De traditionele sable is een rijk, warm bruin, iets lichter aan de onderzijde. De vacht van een kitten wordt donkerder naarmate het ouder wordt. Neusleer en voetzolen zijn bruin. Een champagnekleurige Burmees is een warm honing-beige dat aan de onderzijde naar een bleek goud-tan verkleurt. Neusleer is licht warm bruin en voetzolen zijn warm rozig bruin. Blauwe Birmezen hebben een medium-blauwe vacht met een iets lichtere buik. Neusleer en voetzolen zijn leigrijs. Platina Burmezen zijn licht zilvergrijs met lichte fawn ondertonen en een iets lichtere kleur op de onderzijde van de vacht. Het neusleer en de voetzolen zijn mooi lavendel-roze. Sommige verenigingen staan andere kleuren toe, waaronder schildpad, lila en rood.

Kinderen en andere huisdieren

De actieve en sociale Burmees is een perfecte keuze voor gezinnen met kinderen en katvriendelijke honden. Hij apporteert net zo goed als elke andere retriever, leert gemakkelijk kunstjes en houdt van de aandacht die hij krijgt van kinderen die hem beleefd en met respect behandelen. Hij leeft vreedzaam samen met katten en honden die zijn autoriteit respecteren. Introduceer huisdieren altijd langzaam en in gecontroleerde omstandigheden om ervoor te zorgen dat ze leren met elkaar om te gaan.

Foto’s van de Burmees