Beauceron Hondenras – Een Compleet Overzicht [Met Foto’s]

Zeer veelzijdig en intelligent, is de beschermende Beauceron een uitstekende waakhond voor zijn familie en huis, maar hij is niet voor nieuwe hondeneigenaren. Hij is een atleet en zal ervoor zorgen dat u naar buiten gaat voor beweging en plezier. Zijn korte vacht is gemakkelijk te verzorgen.

De Beauceron is een kortharig Frans herdersras. Zoals alle boerderij honden, diende hij meerdere doelen, van het drijven van kuddes tot het bewaken van zijn eigendom en familie. De Beauceron is een grote hond, met een gewicht van 70 tot 110 pond, met een beschermende persoonlijkheid. Hij is actief, atletisch en veelzijdig – kwaliteiten die hem perfect maken voor slechts een kleine minderheid van hondeneigenaren.

De Beauceron is geen geschikte keuze voor een hondeneigenaar die voor het eerst een hond neemt. Hij is slim, assertief, en onafhankelijk (lees koppig). Hij is een uitstekende waakhond en heeft de grootte en het vermogen om zijn huis en familie te verdedigen indien nodig. Omgekeerd heeft hij een stevige hand nodig om ervoor te zorgen dat hij de juiste training en socialisatie krijgt. Hij wordt langzaam volwassen en zal puppieachtig blijven tot hij ongeveer 3 jaar oud is.

Als de Beauceron met kinderen wordt opgevoed, kan hij goed met ze zijn. Maar vergeet niet dat hij een herdersras is en kinderen kan achtervolgen of bijten. Dit moet nooit worden toegestaan. Hij is het meest geschikt voor een gezin met oudere kinderen die kunnen begrijpen hoe ze hem met respect moeten behandelen.

Het is mogelijk dat een Beauceron goed overweg kan met katten. Hij heeft een sterke prooidrift en zal buiten waarschijnlijk achter katten of andere kleine harige dieren aanzitten, maar sommige Beaucerons kunnen het goed vinden met binnenkatten als ze daarmee zijn grootgebracht.

Het is bijna onmogelijk om een Beauceron te verslijten. Kies dit ras alleen als u een energiek persoon bent die houdt van dagelijkse actieve beweging zoals hardlopen, fietsen en wandelen en uw hond met u mee kan nemen. Hij is ook zeer geschikt voor zowat elke hondensport, waaronder behendigheid, flyball, schapendrijven, gehoorzaamheid, rally, zoek- en reddingsacties en speuren. Een verveelde Beauceron is een destructieve Beauceron.

Begin vroeg met socialisatie en training om het beste te halen uit de intelligentie, het snelle leervermogen en de gedrevenheid van de Beauceron. Gebruik positieve beloningstechnieken zoals lof, spel en voedselbeloningen. Wees erop voorbereid dat hij terugslaat wanneer u hem vraagt iets te doen, om te testen of u echt meent wat u zegt. Het is essentieel om streng, rechtvaardig en consequent te zijn. Reageer nooit met harde behandeling of geweld.

De Beauceron kan agressief zijn tegen honden of andere dieren die hij niet kent. Als uw huis een binnenplaats heeft, moet deze goed omheind zijn om te voorkomen dat de hond het terrein verlaat en dat andere honden op het terrein komen en voor problemen zorgen. Dat betekent geen ondergrondse elektronische omheining. Als de Beauceron het erf wil verlaten, zal een schok hem niet tegenhouden.

Dit is een binnen/buiten hond. Hoewel de Beauceron zeker toegang moet hebben tot een veilig omheinde tuin, moet hij bij zijn familie zijn als ze thuis zijn.

Borstel de dubbele vacht van de Beauceron wekelijks om dood haar te verwijderen. Hij verhaart het hele jaar door in kleine hoeveelheden en in de lente en herfst in grotere hoeveelheden. Tijdens de verharingsperiodes moet hij vaker worden geborsteld om de hoeveelheid los haar in huis onder controle te houden. Knip zijn nagels indien nodig en houd zijn oren schoon en droog om infecties te voorkomen. Een goede tandhygiëne is ook belangrijk.

De Beauceron is een “mondige” hond. Zorg ervoor dat u voldoende sterk speelgoed bij de hand hebt, waarop hij kan kauwen. Laat hem niet aan uw handen, voeten of andere lichaamsdelen knagen.

Snel overzicht van de Beauceron

NaamBeauceron
GroepHerdershonden
Grootte60 tot 70 cm bij de schouder
Gewicht35 tot 50 kg
Levensduur10 tot 12 jaar

Fotogallerij van de Beauceron

De geschiedenis van de Beauceron

Er is weinig bekend over de geschiedenis van de Beauceron. De vroegste vermelding van een hond die klinkt als de Beauceron dateert van 1578. Het ras valt op omdat het de grootste van de Franse herdershonden is. Naast schapen hoedde hij ook vee en bewaakte hij het huis. Zijn naam komt uit het gebied rond Parijs dat bekend staat als La Beauce.

Aan het eind van de 19e eeuw werden vele hondenclubs en organisaties opgericht, waaronder de Society Central Canine in 1882. Deze registreerde de eerste Berger de Beauce in 1893, en al snel werd een rasstandaard geschreven om de kenmerken van de hond vast te leggen. De Club des Amis du Beauceron werd opgericht in 1922.

Het werk van de Beauceron als herdershond begon te verdwijnen met de veranderingen die de moderne maatschappij teweegbracht, maar hij stapte gemakkelijk over naar politie en militair werk en diende heldhaftig tijdens beide wereldoorlogen als boodschapperhond, spoorzoeker en mijndetector. Beaucerons doen dat soort werk vandaag de dag nog steeds.

De Amerikaanse Kennel Club erkende de Beauceron in 2007. Vandaag de dag staat het ras op plaats 153 van de door de AKC geregistreerde honden.

Beauceron Temperament en Persoonlijkheid

De Beauceron is een zelfverzekerde, slimme, wilskrachtige hond. Hij is beschermend tegenover zijn gezin en territorium, en meestal gereserveerd tegenover vreemden. Hij is gemakkelijk te trainen, maar toont vaak zijn onafhankelijke kant. Hoewel zelfverzekerd, mag de Beauceron niet agressief zijn. Hij is zachtaardig, maar onbevreesd.

De Beauceron is trouw aan zijn volk. Als hij met kinderen wordt opgevoed, kan hij goed met ze opschieten. Vergeet niet dat hij een herdersras is en kinderen kan achtervolgen of besnuffelen. Dit moet nooit worden toegestaan. Hij is het meest geschikt voor een gezin met oudere kinderen die kunnen begrijpen hoe ze hem met respect moeten behandelen.

De Beauceron kan goed overweg met katten. Hij heeft een sterke prooidrift en zal buiten waarschijnlijk achter katten of andere kleine harige dieren aanzitten, maar sommige Beaucerons kunnen het goed vinden met binnenkatten als ze daarmee zijn grootgebracht. Ze kunnen agressief zijn tegen honden of andere dieren die ze niet kennen.

Het is bijna onmogelijk om een Beauceron te verslijten. Kies dit ras alleen als u zelf een energiek persoon bent die houdt van dagelijkse actieve beweging zoals hardlopen, fietsen en wandelen en uw hond met u mee kan nemen. Hij is ook zeer geschikt voor zowat elke hondensport, waaronder behendigheid, flyball, schapendrijven, gehoorzaamheid, rally, zoek- en reddingsacties en speuren. Een verveelde Beauceron is een destructieve Beauceron.

Begin vroeg met socialisatie en training om het beste te halen uit de intelligentie, het snelle leervermogen en de gedrevenheid van de Beauceron. Gebruik positieve beloningstechnieken zoals lof, spel en voedselbeloningen. Vergeet niet dat hij een onafhankelijke denker is. Wees erop voorbereid dat hij terugslaat wanneer u hem vraagt iets te doen, om te testen of u echt meent wat u zegt. Het is essentieel om streng, rechtvaardig en consequent te zijn. Gebruik nooit harde behandeling of geweld.

Begin met de training van uw puppy op de dag dat u hem thuisbrengt. Zelfs als hij acht weken oud is, is hij in staat om alles op te nemen wat u hem kunt leren. Wacht niet tot hij 6 maanden oud is om met de training te beginnen of u zult een meer eigenwijze hond hebben om mee om te gaan. Indien mogelijk, laat hem naar de puppyklas gaan tegen de tijd dat hij 10 tot 12 weken oud is, en socialiseer, socialiseer, socialiseer. Wees je er echter van bewust dat veel puppy-trainingsklassen vereisen dat bepaalde vaccins (zoals kennelhoest) up to date zijn, en veel dierenartsen raden beperkte blootstelling aan andere honden en openbare plaatsen aan totdat de puppy-vaccins (inclusief rabiës, distemper en parvovirus) zijn voltooid. In plaats van een formele training, kunt u uw puppy thuis trainen en hem socialiseren met familie en vrienden totdat de puppy-vaccins voltooid zijn.

Praat met een gerenommeerde, ervaren Beauceron fokker. Beschrijf precies wat je zoekt in een hond en vraag om hulp bij het kiezen van een puppy. Fokkers zien hun puppy’s dagelijks en kunnen griezelig nauwkeurige aanbevelingen doen als ze iets weten over je levensstijl en persoonlijkheid. Kies een puppy waarvan de ouders een leuke persoonlijkheid hebben en dat vanaf de geboorte goed gesocialiseerd is door de fokker.

De grondbeginselen van Beauceron Verzorging

Als het op verzorging aankomt, is de Beauceron dankzij zijn korte, dubbele vacht een gemakkelijk te houden dier. Een bad om de drie tot vier maanden met een milde shampoo is alles wat nodig is. Borstel zijn gladde vacht een paar keer per week met een borstel met natuurlijke haren of een rubberen hondenhandschoen om dode haren te verwijderen.

De Beauceron verhaart het hele jaar door in kleine hoeveelheden, maar meer in de lente en de herfst. Tijdens de verharingsperiodes moet hij vaker worden geborsteld om de hoeveelheid los haar die door uw huis zweeft onder controle te houden.

De rest is basisverzorging. Zijn oren moeten elke week worden nagekeken en indien nodig schoongemaakt. Knip zijn teennagels eens per maand. Poets regelmatig de tanden voor een goede algemene gezondheid en een frisse adem.