Bearded Collie – Wat Je Moet Weten Over Dit Ras [Met Foto’s!]

Het Bearded Collie hondenras werd ontwikkeld in Schotland om schapen en vee te hoeden in alle weersomstandigheden en op elk terrein. Ze functioneren vandaag als uitstekende familie metgezellen, showhonden, werkende herdershonden, of zelfs alle drie.

Ook al zijn dit raszuivere honden, u kunt ze aantreffen in asielen of reddingsgroepen. Denk eraan te adopteren! Ga niet winkelen als je een hond mee naar huis wilt nemen.

Door hun energie en snelheid zijn Bearded Collies zeer geschikt voor wedstrijden in gehoorzaamheid, rally, behendigheid en andere hondensporten. Ze zijn zeer aanhankelijk en kunnen zelfs goede huisdieren zijn voor beginnende hondenouders. Ze hebben echter wel veel beweging nodig en geven de voorkeur aan een omheinde tuin om in rond te rennen. En zorg ervoor dat die omheining goed beveiligd is, want deze pups kunnen uitstekende ontsnappingskunstenaars zijn! Als je op zoek bent naar een lieve, trouwe beste vriend die je scherp kan houden, dan is dit misschien het ras voor jou!

Zie hieronder voor een volledige lijst van hondenraskenmerken en feiten over Bearded Collies!

Snelle feitjes over de Bearded Collie:

Naam Bearded Collie
Hondenras Groep Hedershonden
Grootte 50 tot 55 cm lang bij de schouder
Gewicht 20 tot 25 kg
Levensduur 12 tot 14 jaar

Fotogallerij

Meer over de Bearded Collie

Wanneer iemand een Bearded Collie beschrijft, is het meest gebruikte bijvoeglijk naamwoord enthousiast! Dat woord, samen met hardy, uitbundig, actief, energiek, helder, betrouwbaar, en betrouwbaar zou u het begin van een beeld moeten geven van dit geliefde ras. De Bearded Collie, liefkozend Beardie genoemd, is de ultieme ruigharige hond. De naam Bearded Collie komt van het haar dat vanaf de kin naar beneden hangt en een baard vormt.

Het enthousiasme van de Beardie komt tot uiting in zijn springerige aard. Er wordt gezegd dat Beardies die in Schotland in het struikgewas werken, opspringen om te zien waar de schapen zijn en dat ze, wanneer ze geconfronteerd worden met een koppig schaap, blaffen en voor het schaap opspringen om het in beweging te krijgen. Hoe dan ook, Bearded Collies stuiteren door het leven met een voortdurend kwispelende staart en een opgewekte, clowneske houding.

Toch zijn ze niet het ras voor iedereen. Beardies zijn zeer intelligent, actief en vindingrijk. Het vergt een slim en energiek persoon om ze bij te houden. Mensen die met Beardies samenleven moeten het leuk vinden om lang haar te borstelen en bereid zijn om te gaan met een baard van haar die water druipt na elke slok en harige voeten die modder en vuil opsporen na elke onderneming buiten. Bearded Collies zijn sociaal en willen graag betrokken worden bij alle gezinsactiviteiten, zowel binnen als buiten. Een verveelde Beardie zal zijn aanzienlijke intelligentie en energie gebruiken om problemen te veroorzaken.

Bearded Collies zijn uitstekend met kinderen; hun hoge energieniveau maakt ze tot actieve speelkameraadjes die uren kunnen rennen en spelen. Ze zijn echter onstuimig, en jonge kinderen moeten altijd onder toezicht staan wanneer ze omgaan met welk hondenras dan ook, om letsel bij beiden te voorkomen.

Beardies zijn spontane, aanhankelijke honden, maar ze kunnen een koppig en onafhankelijk trekje hebben door hun erfenis die hen verplichtte hun eigen beslissingen te nemen terwijl ze schapen hoedden. Gehoorzaamheidstraining is een must als u orde en discipline in het leven van uw hond wilt brengen. Maak het leren leuk, en leer ze met positieve versterkingstechnieken zoals voedselbeloningen, spel en lof. Bearded Collies leren niet onder slechte of ruwe omstandigheden. Begin vroeg met trainen en u zult uitstekende resultaten boeken.

Door hun kudde-erfgoed zijn Beardies waakzame en goede waakhonden, die blaffen om u te laten weten dat er iemand is aangekomen. Ze blaffen ook om u te laten weten dat ze blij of opgewonden zijn of dat ze zich vervelen of alleen zijn en graag wat aandacht willen. Leer ze hun blaffen onder controle te houden als ze jong zijn, of u zult een lastige blaffer in uw handen hebben.

Beardies zullen andere dieren in hun familie “kudde” opnemen als ze op de juiste manier aan hen worden voorgesteld, bij voorkeur als ze jong zijn. Omdat het herdershonden zijn, staan ze altijd open voor een spelletje achter de kat aan als de kat wil spelen, en soms zelfs als dat niet het geval is! Ze zijn niet hond-agressief en spelen graag met andere honden, van Chihuahuas tot Duitse Doggen.

Als je op zoek bent naar een Beardie en je gelooft na een aantal ontmoetingen met Beardies en fokkers dat dit het ras voor jou is, dan kun je je verheugen op een actieve, levendige metgezel voor 12 tot 14 jaar. Een Bearded Collie is altijd klaar voor wat er ook komt, of dat nu een wedstrijd in de showring is of een gehoorzaamheids- of behendigheidsproef, schapendrijven als beroep of voor schapendrijfwedstrijden, frisbees najagen in de achtertuin, spelen met de kinderen, of rondhangen met het gezin. Een Bearded Collie is er klaar voor om het allemaal te doen.

Hoogtepunten

  • Beardies houden er niet van om opgesloten te zitten en kunnen overlast geven door te blaffen als ze vaak alleen gelaten worden.
  • Beardies hebben dagelijks ongeveer een uur beweging nodig in een omheind gebied waar ze kunnen rennen.
  • Beardies kunnen eigenzinnig zijn, dus gehoorzaamheidstraining is een must. Begin er vroeg mee!
  • Bearded Collies zullen blaffen om u te laten weten dat er mensen naderen, maar het zijn geen waakhonden van welke soort dan ook.
  • Een verveelde Beardie is een uitstekende ontsnappings artiest!
  • De vacht van de Bearded Collie moet wekelijks worden geborsteld, meer tijdens hun jaarlijkse verharingsperiode.
  • Sommige Beardies kunnen reageren op een maandelijks hartwormpreventief. Bespreek dit met uw dierenarts om te beslissen of een dagelijks preventief middel een betere keuze is.
  • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een achtertuin fokker, puppy molen, of dierenwinkel. Ga op zoek naar een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziektes die ze kunnen doorgeven aan de puppy’s, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

De Bearded Collie is een van de oudste rassen in Groot-Brittannië. Soms ook wel de Highland Collie, de Mountain Collie, of de Hairy Mou’ed Collie genoemd, hebben ruige herdershonden van dit type eeuwenlang bestaan als hulpjes van de boeren. Boeren fokten op werkvermogen en hielden geen gegevens bij, dus hoe de Beardie is ontstaan is onbekend, maar er wordt aangenomen dat een Poolse handelaar die Schotland bezocht in de jaren 1500 een paar Poolse Lowland Sheepdogs ruilde voor andere goederen. Die honden werden waarschijnlijk gekruist met lokale herdershonden om te ontwikkelen wat later de Bearded Collie is geworden.

De vroegste visuele afbeeldingen van honden van het Bearded Collie-type komen voor op een portret geschilderd door Gainsborough in 1771, en op een portret van Reynolds uit 1772. Een beschrijving van het ras werd gepubliceerd in 1818 in een editie van Live Stock Journal. Bearded Collies waren populaire werk- en showhonden aan het eind van het Victoriaanse tijdperk, maar ze hadden geen rasvereniging en geen officiële standaard (een schriftelijke beschrijving van hoe het ras eruit moest zien en hoe het zich moest gedragen). Het ras werd in leven gehouden door herders die hun werkcapaciteiten op prijs stelden en ze bleven gebruiken als werkschapshonden.

De ontwikkeling van de moderne Bearded Collie wordt toegeschreven aan G.O. Willison, die na de Tweede Wereldoorlog begon met het fokken van Beardies voor de showring. Zij speelde een belangrijke rol bij de oprichting van de Bearded Collie Club in Groot-Brittannië in 1955. In 1959 verleende de Kennel Club het recht om te showen voor Challenge Certificates en Kampioenschappen. Het ras won daarna aan populariteit.

Bearded Collies kwamen voor het eerst naar de Verenigde Staten in de late jaren 1950, maar geen van die honden werd gefokt. Het eerste nest werd geboren in de V.S. in 1967. Tegen 1969 had de Beardie genoeg mensen die in hem geïnteresseerd waren dat ze in staat waren om de Bearded Collie Club of America te vormen. Het ras werd toegelaten tot de Working Group van de American Kennel Club op 1 februari 1977. Het verhuisde naar de Herding Group toen die groep werd opgericht in januari 1983. Tegenwoordig staat de Bearded Collie op de 104e plaats van de 155 rassen en variëteiten die door de AKC zijn geregistreerd.

Maat

Een Bearded Collie reu heeft een schouderomvang van 50 tot 55 cm; teven hebben een iets kleinere schouderomvang, maar het scheelt niet heel veel. Het gewicht varieert gemiddeld van 20 tot 25 kilogram.

Persoonlijkheid

Een Beardie is slim, vindingrijk en zelfverzekerd. Zijn springerige, sprankelende persoonlijkheid maakt hem leuk om bij te zijn, maar als het op training aankomt kan hij een onafhankelijke denker zijn die graag zijn eigen gang gaat. Hij is een onstuimig speelkameraadje voor kinderen en heeft een gevoel voor humor dat hem tot een plezier maakt om bij in de buurt te zijn.

Denk er bij het kiezen van een Beardie-puppy aan dat het temperament wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden. Kies de puppy die het midden houdt, niet degene die zijn nestgenoten in elkaar slaat of degene die zich in een hoekje verstopt.

Temperament varieert bij individuele honden. Sommige Beardies zijn lief en rustig, terwijl andere luidruchtig en enthousiast zijn. Vertel de fokker wat u in een hond zoekt, en zij kan u helpen de puppy te kiezen die bij uw persoonlijkheid en levensstijl past.

Ontmoet altijd minstens één van de ouders (meestal is de moeder degene die beschikbaar is) om er zeker van te zijn dat ze een leuk temperament hebben waar u zich prettig bij voelt. Een ontmoeting met broers en zussen of andere familieleden van de ouders is ook nuttig om te beoordelen hoe een puppy zal zijn als hij volwassen is.

Zorg

De Beardie is een binnen/buiten hond. Hij moet binnen leven met zijn mensen met toegang tot een tuin of omheind terrein waar hij kan rennen. Hij is niet geschikt voor het leven op een appartement. Beardies zijn graag bij hun mensen, of ze nu binnen of buiten zijn. Ze zijn tevreden met een paar wandelingen van een half uur of dagelijkse speelsessies met een bal.

Gehoorzaamheidstraining is een must als u orde en discipline in het leven van uw hond wilt brengen. Maak het leren leuk, en leer ze met positieve versterkingstechnieken zoals voedselbeloningen, spel en lof. Bearded Collies leren niet onder slechte of ruwe omstandigheden. Begin vroeg met trainen en u zult uitstekende resultaten behalen. Om ervoor te zorgen dat hij niet per ongeluk een peuter of oudere persoon omver loopt, leert u hem te zitten voor aandacht.

Voederen

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1,5 tot 2 kopjes hondenvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden. Puppy’s eten 3 tot 4 kopjes per dag.

OPMERKING: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voedsel nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het uw hond zal voeden en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.Houd uw Beardie in goede conditie door zijn voer af te meten en hem twee keer per dag te voeren in plaats van het voer de hele tijd te laten staan. Als u niet zeker weet of hij overgewicht heeft, geef hem dan de oogtest en de praktijktest. Kijk eerst naar beneden naar hem. Je moet zijn taille kunnen zien. Leg dan je handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. U moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet zo is, moet hij minder eten en meer bewegen.

Vachtkleur en vachtverzorging

Om hem tegen de extreme Schotse weersomstandigheden te beschermen, heeft de Beardie een platte, harde, sterke en ruige bovenvacht en een zachte, harige ondervacht. De vacht valt natuurlijk naar beide kanten zonder dat een scheiding nodig is. Lang haar op de wangen, onderlippen en onder de kin vormt de baard waar hij om bekend staat.

Alle Bearded Collies worden zwart, blauw, bruin of fawn geboren, met of zonder witte aftekeningen. Sommige dragen een fading gen, en naarmate ze ouder worden, wordt de vacht lichter, en na een jaar weer iets donkerder. Een puppy dat zwart geboren wordt, kan elke grijstint krijgen van zwart tot leisteen tot zilver. De honden die bruin geboren worden, worden lichter van chocolade tot zandkleurig, en de blauwen en fawns vertonen schakeringen van donker tot licht. Honden zonder het fading gen blijven de kleur houden die ze hadden toen ze geboren werden. Het wit komt alleen voor als een bles op het gezicht, op het hoofd, op het puntje van de staart, op de borst, de poten, de voeten, en rond de nek. Tan aftekeningen komen af en toe voor op de wenkbrauwen, aan de binnenkant van de oren, op de wangen, onder de staartwortel en op de poten waar het wit zich met de hoofdkleur verbindt.

De lange dubbele vacht van de Beardie moet wekelijks worden geborsteld met een borstel om klitten en matten te verwijderen en verharen te verminderen. Bespuit de vacht voor het borstelen met een conditionerende spray om statische elektriciteit te verminderen en te voorkomen dat de haren breken. Als u klitten tegenkomt, spray ze dan in met anti-klit spray en werk ze uit met uw vingers totdat u een kam soepel door het haar kunt halen. Het volledig borstelen van de vacht neemt elke week een half uur tot een uur in beslag. Baden kan indien nodig.

Als uw Beardie puppy tussen de 9 en 18 maanden oud wordt, begint zijn zachte puppyvacht uit te komen. Borstel hem twee of drie keer per week om deze vacht te verwijderen en vervilting te voorkomen. Als zijn vacht eenmaal volgroeid is, is wekelijks borstelen voldoende.

Beardies verharen één keer per jaar gedurende twee tot vier weken, en u zult ze in die periode waarschijnlijk vaker willen borstelen om de hoeveelheid los haar onder controle te houden.

Andere verzorgingsbehoeften zijn tandhygiëne en nagelverzorging. Poets de tanden van uw Beardie ten minste twee tot drie keer per week om de tandsteenafzetting en de bacteriën die zich daarin nestelen te verwijderen. Dagelijks poetsen is zelfs beter als u tandvleesproblemen en een slechte adem wilt voorkomen.

Nagels moeten regelmatig worden geknipt om ze kort te houden. De nagels van uw Beardie kunnen wekelijks of maandelijks geknipt moeten worden; elke hond is anders. Als u de nagels op de vloer kunt horen klikken, zijn ze te lang. Korte, netjes geknipte nagels houden de hondenvoeten in goede conditie en voorkomen dat uw benen bekrast worden wanneer uw springerige Beardie enthousiast opspringt om u te begroeten.

Wen uw Beardie er al aan om geborsteld en onderzocht te worden als hij nog een puppy is. Behandel zijn poten regelmatig – honden zijn gevoelig voor hun voeten – en kijk in zijn mond en oren. Maak van het borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u legt de basis voor eenvoudige dierenartsonderzoeken en andere handelingen wanneer hij volwassen is.

Controleer tijdens het verzorgen op zweertjes, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de oren, neus, mond en ogen, en op de poten. De oren moeten goed ruiken, zonder te veel was of smurrie binnenin, en de ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Door wekelijks een zorgvuldig onderzoek uit te voeren, kunt u potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen.

Kinderen en andere huisdieren

Vol veerkracht, humor en energie zijn Beardies uitstekende speelkameraadjes voor kinderen. Natuurlijk is het belangrijk om kinderen te leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en altijd toezicht te houden op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of trekken aan de oren of staart van beide partijen te voorkomen. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij slaapt of eet, of te proberen het eten van de hond af te pakken. Laat een hond nooit zonder toezicht bij een kind.

Beardies schieten goed op met andere honden en katten als ze er vroeg mee kennismaken, hoewel ze bezitterig kunnen zijn over hun speelgoed. “Van mij, helemaal van mij” is hun motto. Ze genieten altijd van een spelletje achtervolgen, dus ze doen het het beste met katten die hun mannetje staan in plaats van zich om te draaien en weg te rennen.

Leave a Comment