Australische Herder [Australian Shepherd] – Informatie, Foto’s & Meer!

Ondanks hun naam, is de Australian Shepherd hondenras ontstaan in het westen van de Verenigde Staten, niet Australië, rond de tijd van de Gold Rush in de jaren 1840. Oorspronkelijk gefokt om vee te hoeden, blijven ze een werkhond in hart en nieren.

U kunt deze honden vinden in asielen en opvangcentra, dus kies voor adoptie als het mogelijk is.

De Aussie, zoals hun bijnaam luidt, is het gelukkigst als hij een taak te vervullen heeft. Het kunnen geweldige gezinsgezellen zijn als hun intelligentie en energie worden gekanaliseerd in hondensporten of -activiteiten.

Zie hieronder voor een volledige lijst van hondenraskenmerken en feiten over Australian Shepherds!

NaamAustralische Herder of Australian Shepherd
Hondenras groepHerdershonden
Hoogte 45 tot 58 cm
GewichtTussen de 18 en 30 kilo
Levensduur12 tot 15 jaar

Fotogallerij van de Australische Herder

Meer over dit ras

Toekijken hoe een Australische herder een kudde schapen bijeen drijft is een prachtig gezicht. Met een zekere en atletische beweging leidt hij de kudde met een kneepje, een blafje en een “oog”, een doordringende blik die duidelijk zegt: “Ik ben de baas.”

Intelligent, hard werkend, en veelzijdig, de Aussie is een no-nonsense hond die gedijt in een huis waar zijn hersenen en energie worden gebruikt om goed te gebruiken. Je hoeft geen kudde schapen te houden als je met een Aussie samenwoont – hoewel het geen kwaad kan – maar je moet hem wel bezig houden. Hij is een energieke hond die de betekenis van couch potato niet kent en het niet zou goedkeuren als hij dat wel deed.

Omdat hij energie te verbranden heeft, heeft hij veel beweging nodig – een wandeling door de buurt is niet genoeg – en op zijn minst een kleine tuin om hem te helpen zijn yas te trainen. Als hij geen werk heeft, wordt hij verveeld, vernielzuchtig en luidruchtig. Of hij verzint zijn eigen taak: de kinderen opjagen, die van u of van de buren; achter auto’s of andere dieren aanzitten; of uw huis uit elkaar halen. Als u niet de tijd of de energie hebt om de Aussie dagelijks te trainen en uit te oefenen, is hij niet het ras voor u.

Maar als u geïnteresseerd bent in competitieve hondensporten, dan is de Aussie de juiste. Deze behendige, middelgrote hond met de gecoupeerde of natuurlijk gekrulde staart is een top mededinger in alle niveaus van gehoorzaamheid, behendigheid, flyball, en schapendrijfproeven. Hij is ook succesvol in dergelijke canine carrières als geleidehond, gehoorhond, hulphond, politiehond, en zoek- en reddingswerk.

Je kunt een Aussie zelfs leren om je te helpen met klusjes in huis, zoals vuile was van de vloer oprapen en naar je toe brengen. Je zult waarschijnlijk wel zelf schone was moeten opvouwen.

De Aussie is een echte blikvanger die zich onderscheidt van de massa dankzij zijn aantrekkelijke halflange vacht en donkerbruine, gele, blauwe, groene of amberkleurige ogen.

Zijn erfenis als werkhond maakt hem een trouwe metgezel die beschermend kan zijn naar huis en gezin en afstandelijk naar vreemden. Hij schiet goed op met kinderen, hoewel hij waarschijnlijk zal proberen ze te “hoeden” tenzij u hem leert dat niet te doen.

De Aussie maakt van het leven een avontuur. Hij werkt en speelt van zonsopgang tot zonsondergang en verovert uw hart met zijn loyale en liefdevolle persoonlijkheid. Dit veelzijdige ras is een geweldige werkhond en een geweldige metgezel voor het gezin – maar alleen als dat gezin een actief gezin is.

Hoogtepunten

  • Australian Shepherds hebben ruwweg 30 tot 60 minuten beweging per dag nodig, bij voorkeur met energieke activiteiten zoals frisbeeën. Ze hebben ook een taak nodig, zoals dagelijkse gehoorzaamheidstraining of meedoen aan schapendrijf- en behendigheidsproeven.
  • Australian Shepherds kunnen zeer vernielzuchtig zijn en lange tijd blaffen als ze niet de beweging en mentale stimulatie krijgen die ze nodig hebben.
  • Aussies blaffen alert om u te waarschuwen als ze iets verdachts zien of horen, en zullen hun gezin en huis met een verrassende felheid beschermen.
  • Hoewel Australian Shepherds de reputatie hebben dat ze veel ruimte nodig hebben, doen ze het prima in steden als ze genoeg stimulatie en beweging krijgen. Ze zijn niet goed appartement honden, dat wel. U zult op zijn minst een kleine tuin willen om ze te helpen hun hoge energie kwijt te raken.
  • De opdringerigheid van deze herdershond ten opzichte van vee kan overslaan naar het gezin en, met een schuchtere of onervaren eigenaar, kan hij de dominante rol in het gezin op zich nemen. Het ras heeft een ferme en zelfverzekerde eigenaar nodig – Aussies zijn waarschijnlijk geen goede keuze als je nog nooit een hond hebt gehad.
  • Australian Shepherds verharen gemiddeld, en hun vacht heeft regelmatig onderhoud nodig, inclusief wekelijks borstelen om hem schoon te houden en klitten te voorkomen, en eventueel trimmen om hem er netjes uit te laten zien.
  • Aussies genieten van het gezelschap van hun familie en verkiezen dicht bij hun menselijke roedel te blijven. Ze doen het niet goed als ze lange tijd alleen in de achtertuin zitten.
  • Aussies zijn van nature afstandelijk tegenover mensen die ze niet kennen, en tenzij ze regelmatig worden blootgesteld aan veel verschillende mensen – idealiter beginnend in de puppytijd – kunnen ze angstig worden voor vreemden. Dit kan leiden tot bijten uit angst en agressie. Geef uw Aussie veel contact met vrienden, familie, buren, en zelfs vreemden om hem te helpen zijn sociale vaardigheden bij te schaven.
  • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, een puppy-molen of een dierenwinkel. Ga op zoek naar een fokker met een goede reputatie die zijn fokhonden test om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van genetische ziektes die ze kunnen doorgeven aan de puppy’s, en dat ze een gezond temperament hebben.

Geschiedenis

Ondanks zijn naam, is dit een in Amerika geboren ras. De Australian Shepherd werd oorspronkelijk ontwikkeld om vee te hoeden voor veeboeren en boeren in het westen van de V.S., en sommige hedendaagse Aussies doen dat nog steeds.

Er zijn veel theorieën over welke rassen werden gebruikt om de Australische Herder te creëren. Het is waarschijnlijk dat de voorouders van de Aussie collie en herder-type honden omvatten die werden geïmporteerd met zendingen schapen uit Australië tijdens de jaren 1840 – vandaar de naam. Fokkers streefden ernaar om hun schapendrijvend vermogen te verbeteren en een hond te creëren die veelzijdig, hard werkend en intelligent was.

Het ras genoot van een hausse aan populariteit in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, die hand in hand ging met een hernieuwde belangstelling voor Western-stijl paardrijden. Menigten op rodeo’s of paarden shows, en het publiek van western films of tv-shows, waren onder de indruk van de atletische honden die ze zagen werken naast de cowboys. Ondanks de populaire belangstelling, werd het ras niet erkend door de Amerikaanse Kennel Club tot 1993.

Vandaag de dag is de Australian Shepherd nog steeds dezelfde in het oog springende, energieke, slimme hond die zo nuttig bleek voor veeboeren en boeren in het oude Westen. Hij is geliefd bij velen en geniet van zijn leven als een familie metgezel, beschermer, en herdershond.

Maat

Iets langer dan hij groot is, staat de Australische Herder 50 tot 58 centimeter hoog op de schouder voor reuen, 45 tot 53 centimeter voor teven. Reuen wegen gemiddeld tussen de 23 en 30 kg, teven tussen de 18 en 25 kilo.

U ziet misschien advertenties voor honden die teacup, toy, of miniatuur Australian Shepherds genoemd worden. Australian Shepherd fokkers erkennen deze honden niet als echte Australian Shepherds. Het ras is bedoeld als een functionele werkhond die in staat is om zwaar vee kilometers lang te hoeden in ruig land of sneeuwjachten, en het heeft geen kleinere variëteiten.

Persoonlijkheid

Gefokt om opdringerig te zijn met vee, kunnen en zullen Australian Shepherds de dominante rol in huis op zich nemen als je ze niet stevig en zelfverzekerd leiderschap geeft. Dit maakt ze een slechte keuze voor nieuwe of timide eigenaren.

Zoals veel herdershonden, zijn Australian Shepherds van nature trouw aan hun familie, maar afstandelijk tegenover vreemden. Ze moeten vroeg socialiseren – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als ze jong zijn.

Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Aussie puppy opgroeit tot een goed opgevoede hond. Hem inschrijven in een puppy kleuterschool is een goed begin. Regelmatig visite uitnodigen en hem meenemen naar drukke parken, winkels waar honden zijn toegestaan en op ontspannen wandelingen om buren te ontmoeten zal hem ook helpen zijn sociale vaardigheden bij te schaven.

Zorg

Als je een tuin hebt, zorg er dan voor dat je een veilige omheining hebt waar je Aussie niet onderdoor kan graven of overheen kan springen. Ondergrondse elektronische afrasteringen werken niet voor dit ras: De drang van uw Aussie om naar buiten te gaan en iets te hoeden zal elke zorg die hij zou kunnen hebben over het krijgen van een lichte schok overwinnen. Om dezelfde reden moet u hem uitlaten aan de lijn, tenzij u bereid bent hem te trainen om zijn drang te weerstaan.

Uw Aussie heeft elke dag een half uur tot een uur stimulerende activiteit nodig, zoals een renpartij, een frisbee-spel, of gehoorzaamheids- of behendigheidsoefeningen. Als u niet met uw hond speelt, zijn puzzelspeeltjes zoals Buster Cubes een prima manier om die actieve geest bezig te houden.

Puppy’s hebben niet zoveel harde beweging nodig als volwassenen, en in feite zou je ze niet moeten laten rennen op harde oppervlakken zoals beton of veel laten springen tot ze minstens een jaar oud zijn. Het zou hun nog ontwikkelende skelet kunnen belasten en toekomstige gewrichtsproblemen kunnen veroorzaken.

De Aussie gewoonte om te bijten en te achtervolgen is uitstekend voor schapendrijven, maar slechte manieren wanneer het wordt toegepast op mensen en andere huisdieren. Gehoorzaamheidscursussen kunnen u helpen het kuddegedrag van uw Aussie te beteugelen, en ze helpen ook te voldoen aan zijn behoefte aan mentale stimulatie en werk.

Aussies reageren goed op trainingsmethoden die gebruik maken van positieve bekrachtiging – beloningen zoals lof, spel en voedsel – en zijn meestal blij om commando’s van hun trainer aan te nemen. Ze willen gewoon weten wie de baas is, zodat ze goed werk voor hen kunnen doen.

Voederen

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1,5 tot 2,5 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voedsel nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit.

De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe beter het voor de voeding van uw hond is en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Houd uw Aussie in goede conditie door zijn eten af te meten en hem twee keer per dag te voeren in plaats van het eten de hele tijd te laten staan. Als je niet zeker weet of hij overgewicht heeft, geef hem dan de oogtest en de praktijktest.

Eerst, kijk naar beneden naar hem. Je moet zijn taille kunnen zien. Leg dan uw handen op zijn rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. U moet zijn ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet zo is, moet hij minder eten en meer bewegen.

Vachtkleur en vachtverzorging

De Australische herder heeft een halflange waterafstotende vacht om hem comfortabel te houden in regen en sneeuw. Aussies in koude klimaten hebben een zwaardere ondervacht dan diegenen die in zonniger streken leven.

Recht of golvend haar bedekt het lichaam, met kort, glad haar op het hoofd en de oren, de voorkant van de voorpoten, en onder de hielen (bekend als de hakken in hondentermen). Matige bevedering, of een langere rand haar, bedekt de achterkant van de voorpoten en de britten – de pantalon-achtige vacht op het bovenste deel van de achterpoten. Er is lang, overvloedig haar – dat vooral dik en vol is bij reuen – op de hals en de borst.

Australian Shepherds zijn er in verschillende kleuren: blue merle, red merle, red, tri-color (wit, zwart, en tan), en zwart. Een merle vacht heeft een lappendeken van donkere vlekken tegen een lichtere achtergrond, dus een blue merle hond heeft zwarte vlekken op grijs en een red merle hond heeft rode vlekken op beige. Merles hebben de neiging donkerder te worden naarmate ze ouder worden.

Als je je afvraagt of de Australian Shepherd verhaart, het antwoord is ja. Het ras verhaart het hele jaar door, maar heviger tijdens de lente als hij zijn wintervacht verliest.

Borstel de vacht van de Aussie wekelijks, misschien vaker tijdens het verharingsseizoen, om klitten te voorkomen. Voordat u begint met borstelen, sprayt u de vacht met een hondenhaar conditioner verdund met water om te ontklitten. Borstel dan met een borstel in de richting waarin het haar groeit en zorg ervoor dat u helemaal tot op de huid komt – ga niet alleen met de borstel over de bovenkant van de vacht. Een ondervacht hark is ook handig voor het verwijderen van overtollig haar. Matten komen vaak voor achter de oren, en het kan nodig zijn deze te bewerken met een ontwarrende kam. U kunt al deze grooming tools vinden in een goede dierenwinkel.

Als u hem goed borstelt, hoeft uw Aussie alleen in bad als hij vuil is, wat waarschijnlijk niet meer dan een paar keer per jaar zal zijn. Gebruik een shampoo die voor honden is gemaakt om te voorkomen dat zijn huid en vacht uitdrogen.

Het borstelen is een goed moment om de algemene conditie van uw hond te controleren. Voordat u begint met borstelen, moet u uw hond controleren op zweren, uitslag, droge huid of tekenen van infectie, zoals ontsteking of gevoeligheid. Controleer de ogen op vettige afscheiding en de oren op vreemde voorwerpen zoals bramen of vossenstaarten. De vacht moet glanzen, niet dof zijn. Een doffe vacht kan wijzen op de noodzaak van een beter dieet of een frequentere vachtverzorging.

Knip de nagels regelmatig om pijnlijke splinters te voorkomen. Als u de nagels op de vloer hoort klikken, zijn ze te lang.

U kunt uw Aussie er ook netjes uit laten zien door het haar op en rond de oren, op de poten en tussen de tenen, en rond de staart te trimmen. Als u zich niet op uw gemak voelt met iets anders dan de basis verzorging, probeer dan een professionele trimsalon.

Kinderen en andere huisdieren

Australian Shepherds zijn herdershonden en velen beschouwen kinderen als een deel van hun “kudde,” dus je moet je Aussie leren dat het achtervolgen en bijten van kinderen om ze te hoeden niet is toegestaan. Zodra ze deze les leren zijn Aussies prachtige metgezellen voor gezinnen met kinderen.

Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en houd altijd toezicht op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of trekken aan oren of staart door beide partijen te voorkomen. Leer uw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of slaapt, of te proberen het eten van de hond af te pakken. Een hond, hoe vriendelijk ook, mag nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Ze kunnen ook met andere huisdieren overweg, hoewel ze kunnen proberen ze te drijven. Dit kan niet zo goed gaan, vooral niet met katten. Houd uw Aussie in de gaten als er andere huisdieren in de buurt zijn, totdat hij leert dat ze geen leden van zijn kudde zijn.

Leave a Comment