Abessijn – Alles Wat Je Moet Weten Over Deze Kat

Een voorliefde voor hoogtes is duidelijke eigenschap van de Abessijn. Hij zit graag zo hoog mogelijk en zal het op prijs stellen om een of meer katteboompjes op plafondhoogte te hebben.

abessijn kitten

Zie alle kenmerken van de Abessijnse kat hieronder:

 • Aanhankelijkheid met familie: 3/5
 • Verharing: 3/5
 • Gezondheid: 2/5
 • Speelsheid: 5/5
 • Kindvriendelijkheid: 5/5
 • Gemakkelijk te verzorgen: 3/5
 • Intelligentie: 5/5
 • Huisdiervriendlijkheid: 5/5

Vitale gegevens:

 • Levensduur: 9 tot 15 jaar
 • Lengte: 30 – 40 cm
 • Gewicht: 6 tot 10 pond
 • Oorsprong: Zuidoost-Azië

Meer over dit ras

Geschiedenis

Het showen van katten was een rage aan het eind van het Victoriaanse tijdperk. Een van de ongewone rassen die tentoongesteld werden op de Crystal Palace Cat Show in 1871 was een Abessijn – “gevangen in de late Abessijnse oorlog” – die de derde plaats behaalde. Het verslag over de kattenshow, gepubliceerd in het nummer van 27 januari 1872 van Harper’s Weekly, was de eerste bekende vermelding in druk van het ras. Helaas bestaan er geen documenten over de oorsprong van de katten, hoewel er mythes en speculaties in overvloed zijn, waaronder beweringen dat het de kat van de farao’s was, en dat het in Groot-Brittannië is ontstaan door het kruisen van zilver en bruine tabbies met katten die een “ticked” vacht hadden.

Vandaag wijst genetisch bewijsmateriaal erop dat de katten afkomstig waren uit de kuststreken van de Indische Oceaan en delen van Zuidoost-Azië. Het is goed mogelijk dat Britse en Nederlandse handelaren de katten hebben meegebracht uit havens als Calcutta, India, of de eilanden van Indonesië. Een taxidermie exemplaar van een ruddy ticked kat tentoongesteld in de jaren 1830 in het Leiden Zoölogisch Museum in Nederland, waar hij werd gelabeld “Patrie, domestica India,” geeft geloofwaardigheid aan die theorie. De katten kregen waarschijnlijk de naam Abessijn omdat Zula, de kat die in het Crystal Palace werd tentoongesteld, zou zijn geïmporteerd uit Abessinië (nu Ethiopië). Vroege stambomen tonen kruisingen met niet-Abyssijnse katten, wat de introductie van nieuwe vachtkleuren en het gen voor lang haar kan verklaren.

Amerikaanse kattenliefhebbers importeerden voor het eerst een aantal Abessijnen in 1900, maar Abessijnse fokprogramma’s kwamen pas echt op gang in de Verenigde Staten in de jaren 1930, toen meer van de katten werden geïmporteerd uit Groot-Brittannië. Het is maar goed dat een aantal katten naar de V.S. werden geëxporteerd, want de Tweede Wereldoorlog verwoestte het ras. Slechts een dozijn van de katten had het overleefd in Engeland tegen het einde van de oorlog. Het ras krabbelde echter weer op en is een van de populairste kattenrassen geworden.

Hoe groot is een Abessijnse kat?

Dit is een kat van gemiddelde grootte en weegt 6 tot 10 pond.

Persoonlijkheid

Van alle kattenrassen is de Abessijn misschien wel degene die het leven ten volle leeft. Hij klimt hoger, springt verder, speelt harder. Niets ontsnapt aan de aandacht van deze zeer intelligente en leergierige kat, een eigenschap die het leven met hem zowel eindeloos vermakelijk als voortdurend uitdagend maakt. Om een Aby, zoals de bijnaam van dit ras luidt, een stap voor te blijven, of zelfs maar gelijke tred met hem te houden, is het voetenwerk van een Fred Astaire nodig, de denkkracht van een Einstein en een gevoel voor humor dat nooit ophoudt. Je weet nooit waar hij nu weer in verzeild raakt, hoewel je ervan uit kunt gaan dat als je iets hebt of iets aan het doen bent, je Aby het van dichtbij zal willen onderzoeken. Sommige mensen noemen de katten “Aby-grabbys” vanwege hun neiging om dingen te pakken die hun interesse wekken.

Soms lijkt het wel of Aby nooit slaapt. Hij is altijd in beweging, springt voor het raam om naar vogels of eekhoorns te kijken, springt bovenop de koelkast om de maaltijdbereiding in de gaten te houden, gaat op uw bureau zitten om uw vingers over het toetsenbord te zien bewegen en er dan naar te vegen zodat u in plaats daarvan aandacht aan hem besteedt. Dit is een speelse, volhardende kat die er dol op is om in het middelpunt van de belangstelling te staan en er alles aan zal doen om die status te bereiken en te behouden.

De Aby houdt van spelen, dus maak of koop een heleboel speeltjes om hem bezig te houden. Ping-Pong balletjes, flessendoppen, opgerolde stukjes papier, puzzelspeeltjes en plaagstootjes zoals grote pauwenveren zullen deze drukke en pientere kat allemaal amuseren. Leer hem te apporteren op eigen risico. Als je eenmaal begint, zal hij je niet meer laten stoppen. Hij leert snel kunstjes en veel Abys vinden het leuk om een katachtige behendigheidsparcours te lopen.

Hoogtevrees is een duidelijke eigenschap van de Abessijn. Hij zit het liefst zo hoog mogelijk en zal het op prijs stellen om een of meerdere krabpalen op plafondhoogte te hebben. Als die er niet zijn, is hij prima in staat om zich een weg te banen naar het hoogste punt van elke kamer. Gelukkig is hij van nature sierlijk en breekt hij zelden iets, tenzij het gewoon uit nieuwsgierigheid is.

Abys passen zich hun hele leven aan en passen goed in elk huis waar ze geliefd zijn en veel aandacht krijgen. In een huis waar mensen overdag op het werk of op school zijn, doet de Aby het het beste met een metgezel, bij voorkeur een andere Aby, die zijn activiteitsniveau kan evenaren. Als hij aan zijn lot wordt overgelaten, zou de Aby wel eens het huis kunnen slopen in zijn zoektocht naar iets interessants om te doen.

Pas op! De Aby kan verslavend zijn. Als je er eenmaal een hebt gehad, kan het zijn dat je geen andere kat meer wilt.

Gezondheid

Zowel raskatten als katten van gemengde rassen hebben een wisselende incidentie van gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Problemen die de Abessijn kunnen treffen zijn onder andere de volgende:

 • Vroegtijdige parodontale aandoeningen
 • het hyperesthesiesyndroom, een neurologisch probleem waardoor katten zich overmatig kunnen verzorgen, met haaruitval tot gevolg, en zich krampachtig gaan gedragen, vooral wanneer zij worden aangeraakt of geaaid
 • Patella luxatie, een erfelijke ontwrichting van de knieschijf die kan variëren van mild tot ernstig. Ernstige gevallen kunnen met een operatie worden verholpen.
 • Progressieve retinale atrofie, een degeneratieve oogziekte.
 • Pyruvaat kinase deficiëntie (PKD), waarvoor een genetische test beschikbaar is om dragers te identificeren.
 • Nieramyloïdose, een erfelijke ziekte die optreedt wanneer een soort eiwit, amyloïd genaamd, zich afzet in lichaamsorganen, bij Abessijnen vooral in de nieren. Het leidt uiteindelijk tot nierfalen.

Zorg

De korte, fijne vacht van de Abessijn is gemakkelijk te verzorgen met een wekelijkse kambeurt om dode haren te verwijderen en huidoliën te verdelen. Een bad wanneer de kat verhaart, helpt om overtollig haar sneller te verwijderen.

Poets de tanden om parodontale aandoeningen te voorkomen. Dagelijkse tandhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Knip de nagels om de paar weken. Veeg de ooghoeken af met een zachte, vochtige doek om eventuele afscheiding te verwijderen. Gebruik voor elk oog een apart deel van het doekje, zodat u niet het risico loopt dat u een infectie verspreidt. Controleer de oren wekelijks. Als ze er vuil uitzien, veeg ze dan schoon met een watje of een zachte vochtige doek die is bevochtigd met een 50-50 mengsel van appelazijn en warm water. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes, die de binnenkant van het oor kunnen beschadigen.

Houd de kattenbak brandschoon. Katten zijn erg gesteld op toilethygiëne, en een vieze kattenbak kan ervoor zorgen dat ze andere plekken in huis gaan gebruiken.

Het is een goed idee om een Abessijn alleen binnenshuis te houden om hem te beschermen tegen ziekten die door andere katten worden verspreid, aanvallen door honden of wilde dieren, en de andere gevaren waarmee katten die naar buiten gaan worden geconfronteerd, zoals aangereden worden door een auto. Abessijnen die naar buiten gaan lopen ook het risico gestolen te worden door iemand die graag zo’n mooie kat wil hebben zonder er voor te betalen.

Vachtkleur en vachtverzorging

Van de Aby wordt vaak gezegd dat hij eruit ziet alsof hij zo uit het wild is komen lopen. Dat komt door zijn getikte vachtpatroon, dat lijkt op dat van wilde katten zoals poema’s. Een ticked vacht heeft afwisselend lichte en donkere kleurbanen op elke haarschacht.

Alles aan hem wijst op zijn levendige, attente aard. De Aby heeft een licht afgeronde wigvormige kop met daarboven grote, brede oren, waarmee hij u beter kan horen. Grote, amandelvormige ogen van goud of groen drukken belangstelling uit voor alles wat ze zien. In het gezicht kunnen donkere lijnen vanuit de ogen en de wenkbrauwen lopen.

Het gespierde lichaam is gracieus en atletisch. Het houdt het midden tussen het gedrongen, of cobby, lichaam van een ras als de Pers en het lange, slanke lichaam van de Oosterse rassen zoals de Siamees. Het lichaam wordt ondersteund door slanke poten met fijne botten en kleine, ovale, compacte pootjes. Van Abys wordt vaak gezegd dat ze eruit zien alsof ze op hun tenen lopen. Achter hen zwaait een lange, spits toelopende staart.

De gekleurde stroken geven de vacht van de Aby een warme, stralende uitstraling. Het halflange haar voelt zacht en zijdeachtig aan met een fijne textuur.

De vacht komt voor in vier hoofdkleuren: roodbruin, artistieker omschreven als gebrande sienna en getikt met donkerder bruin of zwart, met steenrood neusleder en zwarte of bruine voetzolen; rood (soms zuring genoemd), een kaneelschakering getikt met chocoladebruin, met roze neusleder en voetzolen; blauw, een warm beige getint met verschillende tinten leiblauw, met neusleder beschreven als oudroze en pootzolen als mauve; en fawn, een warm rose-beige getikt met licht cacaobruin, met zalmkleurig neusleder en roze pootzolen. Sommige verenigingen staan extra kleuren toe, waaronder chocolade, lila, en verschillende zilveren tinten.

Kinderen en andere huisdieren

De actieve en sociale Abessijn is een perfecte keuze voor gezinnen met kinderen en katvriendelijke honden. Hij apporteert net zo goed als elke andere retriever, leert gemakkelijk trucjes en houdt van de aandacht die hij krijgt van kinderen die hem beleefd en met respect behandelen. Hij is slim genoeg om uit de buurt van peuters te blijven, maar is dol op schoolgaande kinderen omdat zij zijn energieniveau en nieuwsgierigheid evenaren. Hij is nergens bang voor, zeker niet voor honden, en hij sluit graag vriendschap met hen als ze hem geen problemen bezorgen. Abys kunnen het ook goed vinden met grote papegaaien, fretten en andere dieren. Introduceer huisdieren, zelfs andere katten, altijd langzaam en in een gecontroleerde omgeving.

Foto’s