Ooit het meest populaire gedomesticeerde ras, raakte de Bronskalkoen
in het midden en het einde van de 20eth eeuw enigszins uit de
gratie, en hij wordt nu geclassificeerd als kritisch.
Hij dankt zijn naam aan de bronzen afwerking van zijn verenkleed, en
hij wordt gewaardeerd voor zijn vleesproductie, en hoewel hij niet zo
populair is als de breedborstige witte kalkoen, zoeken veel consumenten
toch speciaal naar dit ras voor Thanksgiving- en kerstdiners.
Lees verder voor meer informatie over het ras en om te bepalen of het
geschikt is voor uw landbouwbedrijf.
Korte feiten over bronzen
kalkoenen
Rasnaam: | Bronzen kalkoen |
---|---|
Plaats van herkomst: | Engeland |
Gebruikt: | Vlees |
Stag (man) Maat: | 35-38 pond |
Hen (vrouw) Maat: | 18-22 pond |
Kleur: | Bruin, koper, blauw, groen, brons |
Levensduur: | 3-7 jaar |
Klimaat tolerantie: | 70°F-80°F |
Zorgniveau: | Matig |
Productie: | Vlees |
Bronzen Kalkoen Oorsprong
Aangenomen wordt dat de Bronskalkoen zijn oorsprong vindt in een
kruising tussen wilde Amerikaanse kalkoenen en kalkoenen die in de 18e
eeuw door kolonisten uit Engeland werden overgebracht. De kruising werd
ontwikkeld om een vogel te produceren die groter was dan de Engelse
kalkoenen, maar gemakkelijker te houden dan de wilde.
De naam Bronze begon in de jaren 1830, aanvankelijk met de Point
Judith Bronze uit Rhode Island, maar verspreidde zich uiteindelijk naar
alle vogels van dit type. De Brons werd officieel erkend als ras in
1874. Hoewel het ras in de 20e eeuw werd opgesplitst in de breedborst
brons en de standaard brons, worden beide rassen nog steeds kortweg
brons genoemd.
Foto : Erika J Mitchell,
Kenmerken van de Bronzen
Kalkoen
De Bronskalkoen kan 2 meter hoog worden en heeft een spanwijdte van 2
meter. De standaard Bronskalkoen wordt beschouwd als een erfgoedras en
deze zijn op hun beurt zeer goed gedomesticeerd. Ze kunnen vriendelijk
zijn voor mensen en kunnen zelfs verzorgers volgen, zoals een hond als
huisdier. Dat gezegd hebbende, kan deze soort beschermend zijn voor zijn
jongen, en het algemene temperament wordt vaak bepaald door de fokker en
de mate van socialisatie die de vogels hebben ondergaan toen ze jong
waren.
De Bronskalkoen is te groot en te zwaar om te kunnen vliegen en heeft
moeite met springen. Hij kan echter wel snel rennen en heeft veel ruimte
nodig om rond te zwerven. Het is een robuust en over het algemeen gezond
ras dat gewoonlijk niet al te veel ziektes oploopt.
Als onderdeel van de Slow Food USA Ark Of Taste wordt de standaard
Bronzen Kalkoen beschouwd als een erfgoedproduct dat met uitsterven
wordt bedreigd. Dit betekent dat het vlees voor de consument moeilijk te
verkrijgen kan zijn, maar het betekent ook dat de boeren een goede prijs
kunnen krijgen voor bronskalkoenvlees van goede kwaliteit.
Gebruikt
Het primaire gebruik van dit ras is hetzelfde als bij elk ander
kalkoenras: vlees.
De standaard wordt beschouwd als een erfgoedras en het staat bekend
om zijn wildachtige vlees dat als sterk kan worden beschouwd.
De breedborst wordt groter en heeft meer vlees, vooral borstvlees.
Het is echter duurder om hem te kweken en zijn vlees heeft een mildere
smaak.
Milder kalkoenvlees is populairder maar goedkoper dan wildvlees. Er
is vraag naar beide vleessoorten, vooral rond feestdagen als
Thanksgiving, Kerstmis en Pasen.
Foto : Tim Belyk,
Verschijning en variëteiten
Er zijn officieel twee soorten Bronzen Kalkoen:
- Standaard – Deze variant staat dichter bij de
oorspronkelijke Bronze en hoewel hij is gefokt om bepaalde kenmerken te
verbeteren, is hij niet zo groot als de Broad Breasted. Hij kan zich op
natuurlijke wijze voortplanten, en levert sterker, gammeler vlees op. De
boer moet wel langer wachten tot de kalkoen slachtrijp is, maar met een
goed voederplan kan een Standaard Brons meestal binnen 7 of 8 maanden
worden geslacht. - Breedborst – De breedborst Bronze is speciaal
gekruist en gefokt om een grotere borst te hebben, meer gewicht te
hebben en meer vlees op te leveren. Het is slachtklaar na slechts 5
maanden, maar zijn vlees wordt als milder beschouwd en wordt voor minder
verkocht. Dit ras is ook niet in staat zich op natuurlijke wijze voort
te planten, wat betekent dat het kunstmatig moet worden geïnsemineerd
als u ermee wilt fokken om de kudde groot te houden.
Bevolking/Distributie/Habitat
De exacte aantallen van de Bronskalkoen zijn onbekend, maar men neemt
aan dat de Breedborstvariant slechts in vijf of zes broedkasten in de VS
wordt gefokt, terwijl de Traditionele Bronskalkoen wordt gehouden door
hobbyisten en hobbyboeren. In 1987 waren er voor zover bekend slechts
300 broedkippen in omloop.
Beeld : photomaster,
Zijn
bronzen kalkoenen goed voor kleinschalige landbouw?
Verscheidene factoren maken de Bronskalkoen tot een goede keuze voor
kleinschalige landbouw:
- Kalm temperament – Handlers verklaren dat de Bronze
gemakkelijker en rustiger te houden is dan de populaire White
Turkey. - Niet in staat om te vliegen – De Bronze is niet in
staat om te vliegen, wat betekent dat hij gemakkelijker te houden is
omdat er minder gevaar is dat hij ontsnapt. - Keuze van het vlees – De standaard Bronze
produceert wild vlees, terwijl de Broad Breasted Bronze milder is en in
grotere hoeveelheden beschikbaar. De kleinschalige landbouwer kan het
soort vlees kiezen waaraan hij de voorkeur geeft.
Maar er zijn enkele nadelen aan het fokken van deze kalkoen:
- Niet in staat tot natuurlijke voortplanting – De
standaard is in staat tot natuurlijke voortplanting, maar dat geldt niet
voor de breedborst, die kunstmatige inseminatie moet ondergaan om te
kunnen fokken. - Donkere veren – Een van de redenen waarom de White
het ras bij uitstek is geworden voor boeren, is omdat de pennenveren
moeilijker te zien zijn na het schoonmaken, vergeleken met de duidelijke
donkere veren van de Bronze. - Veel ruimte nodig – Beide variëteiten hebben er
baat bij dat ze de ruimte hebben om te scharrelen, wat betekent dat u
een behoorlijk grote locatie voor uw kalkoenkudde moet hebben.
De Bronzen Kalkoen
De Bronzen Kalkoen was ooit het populairste van alle tamme
kalkoenrassen in de VS, omdat hij werd gefokt om gemakkelijker te
hanteren te zijn dan wilde kalkoenen, maar groter dan de Engelse
kalkoenen die met de kolonisten werden meegebracht. Vandaag wordt het
beschouwd als een ietwat zeldzaam ras, maar de standaard heeft wildvlees
dat nog steeds als een delicatesse wordt beschouwd en op de markt een
behoorlijke prijs kan opbrengen.
: Lev Levin,