9 Kattenrassen Die Niet of Nauwelijks Verharen

Voor sommige mensen zijn kattenharen overal gewoon een ergernis, misschien iets dat een beetje smerig is. Voor iemand met een allergie voor katten, kan het letterlijk een misselijk gevoel geven. Maar zelfs als je geen kattenharen overal wilt, om wat voor reden dan ook, kun je toch een kat bezitten. Er zijn een heleboel kattenrassen die ofwel helemaal niet verharen ofwel lang niet zo veel als sommige van hun katachtige familieleden. Dat is zeker iets wat je kunt waarderen.

Even een opmerking voor als je erg allergisch bent voor katten: het aanschaffen van een haarloze kat zal niet al je problemen oplossen. Je kunt nog steeds allergisch zijn voor katten die minder haar loslaten, omdat de meeste kattenallergieën worden veroorzaakt door het eiwit Fel D1, dat vooral in de huid en het speeksel van de kat zit. Dus, de belangrijkste reden om er een te nemen die minder verhaart zou echt gemak zijn.

1. Sphynx

De Sphynx, waarschijnlijk de meest bekende onder de naaktkatten, lijkt haarloos en breekbaar. Ze hebben echter wel degelijk haarzakjes en zijn bedekt met een heel fijn laagje haar- we kunnen het alleen niet echt zien of zelfs maar voelen. Een Sphynx ziet er misschien vreemd uit, maar ze voelen eigenlijk superzacht aan, als suède. Als je er een neemt, heb je geen last van kattenharen, maar ze kunnen wel een beetje onderhoudsgevoelig zijn. Omdat ze geen haar hebben dat hun lichaamsoliën absorbeert, moeten ze regelmatig in bad en moet hun huid beschermd worden tegen de zon als ze naar buiten mogen.

2. Siamees 

Siamese katten zien er nogal exotisch uit, en hoewel ze er misschien wat pluizig uitzien, verharen ze niet zo veel als veel andere rassen. Ze hebben een zeer korte, fijne vacht die heel gemakkelijk te onderhouden is en niet vaak verhaart. En als u wekelijks een fijne kam gebruikt om dode haren te verwijderen, verharen ze nog minder.

3. Japanse Bobtail

Japanse Bobtail katten hebben een enkele vacht die ook niet veel verhaart. Het zijn ook nauwgezette vachtverzorgers, dus je hoeft echt niet veel te doen om ze schoon te houden, behalve af en toe hun vacht te kammen met een fijntandige kam.

4. Devon Rex

 Als u op zoek bent naar een hypoallergene kat die niet veel haar loslaat, dan is de Devon Rex het. Ze hebben een heel dunne vacht die het verzorgen eenvoudig maakt en het verharen beperkt houdt. Ze zijn ook aanhankelijk, speels, en super uniek.

5. Oosterse Korthaar

Oosterse Kortharen zijn verwant aan de Siamese familie, dus is het logisch dat ze ook niet al te veel verharen. Ze hebben kort, glad haar dat helemaal niet veel onderhoud vergt. Houd er wel rekening mee dat ze dol zijn op aandacht en daar veel van verlangen!

6. Cornish Rex

De kleine Cornish Rex katten hebben zacht, krullend haar dat veel minder verhaart dan sommige andere rassen. Hun haar is zo kort dat het niet zo gemakkelijk van hun huid valt. Ze zijn ook erg aanhankelijk en ze houden van spelen.

7. Blauwe Rus

Blauwe Ruskatten zien er misschien uit als kleine pluizige kussentjes, maar ze verharen echt niet zo veel. Ze verharen in een periode van twee tot drie weken slechts één of twee keer per jaar, en ze zijn heel gemakkelijk te verzorgen.

Hun haar is pluche en dik, maar het is ook kort, dus het valt niet zo veel.

8. Heilige Birmaan

Superschattig en knuffelig, zijn Birmaanse katten gemakkelijk in de omgang als het gaat om onderhoud en verzorging. Hun vacht is niet vlekkerig, dus ze verharen niet zo vaak als andere rassen.

9. Siberische kat

Siberische katten zijn groot en pluizig, dus het lijkt misschien alsof ze veel verharen, maar dat is eigenlijk niet zo. Ze hebben een lange en zware vacht, maar ze verharen echt niet zo veel. Ze moeten wel gekamd worden, zodat de vacht zich niet te veel ophoopt. Bonus: deze katten staan er ook om bekend hypoallergeen te zijn.