8 Schotse runderrassen

Er zijn runderen die bekend staan om hun melkproductie en er zijn
runderen die bekend staan om hun vlees. Schotse runderen, een groep
runderen die hun oorsprong hebben in Schotland, zijn bekend en geliefd
in de vee-industrie en worden vooral gehouden voor het vlees dat zij
produceren.

Schotse runderen produceren doorgaans mager vlees, d.w.z. vlees met
een laag vetgehalte. Wist u dat vet dat in het menselijk lichaam wordt
opgeslagen, onder meer dient om ons lichaam te isoleren en ons warm te
houden? Hetzelfde geldt ook voor dieren.

De reden waarom Schotse runderen vlees produceren met een lager
vetgehalte is dat de meeste van hen een dikke, ruige vacht hebben. Ze
hebben niet zoveel vet nodig om zich warm te houden. Maar ondanks het
feit dat ze het vermogen om mager vlees te produceren gemeen hebben,
zijn er veel verschillen die de Schotse runderrassen van elkaar
onderscheiden. We zullen de verschillen tussen de acht meest populaire
Schotse rassen in dit artikel uitleggen.

De 8 Schotse Runderrassen:

1. Angus Vee Ras

Kleur: Zwart
Gewicht: 1,400+ pond
Levensduur: 15 – 20 jaar

Angus-runderen (in het grootste deel van de wereld ook bekend als
Aberdeen Angus) zijn genoemd naar de regio’s in Schotland waar ze
vandaan komen: Aberdeenshire en Angus. Angusrunderen zijn van andere
Schotse runderen te onderscheiden door hun zwarte vacht, die ook minder
ruig is dan die van andere runderen. Zij hebben ook geen horens.

Zwart is eigenlijk de dominante kleur van vee in dit ras. Een ander
ras van Schotse runderen, de Red Angus, is in feite de recessieve kleur.
Sommige landen registreren de Black Angus en de Red Angus als twee
afzonderlijke rassen, terwijl andere landen beide kleuren als hetzelfde
ras registreren.

Black Angus-runderen werden in 1873 in de Verenigde Staten
geïntroduceerd, waar zij nu het populairste rundveeras zijn. Andere
landen met een grote populatie Angus runderen zijn Australië, Canada en
Nieuw-Zeeland.

2. Ayrshire Rundveeras

Kleur: Roodachtig-oranje en wit
Gewicht: 990 – 2.000 pond
Levensduur: 10 jaar

Ayrshire-runderen danken hun naam aan het feit dat zij oorspronkelijk
uit het Schotse graafschap Ayr komen. Hoewel de meeste Schotse runderen
worden gewaardeerd voor het vlees dat zij produceren, zijn Ayrshires
uniek omdat zij ook zeer productief zijn in de melkproductie omdat zij
zeer efficiënte grazers zijn. Een van de eerste toepassingen van
Ayrshire-runderen in het vroege Schotland was de productie van kaas en
boter.

Dit ras van Schotse runderen is gemakkelijk te herkennen aan zijn
rode en witte haar, dat kan variëren van roodachtig-oranje tot
mahoniekleurig tot bijna bruin van kleur. Ze hebben van nature ook
hoorns, maar die worden als kalf verwijderd omdat ze niet praktisch
zijn.

Ayrshires zijn populair bij veehouders en melkveehouders omdat ze
gemakkelijk groot te brengen zijn en zelf voor hun voedsel kunnen
zorgen. Al met al is dit ras zeer onderhoudsarm vanuit een
landbouwstandpunt.

3. Belted Galloway Rundveeras

Kleur: Zwart en wit
Gewicht: 990 – 2.300 pond
Levensduur: 17 – 20 jaar

Belted Galloways, ook wel “Belties” genoemd, bestaan al sinds de 16e
eeuw in Schotland in het district dat vroeger Galloway heette. Dit
district lag langs de kust, dus het was er erg ruig en kil. Als gevolg
daarvan heeft dit ras zich aangepast om zeer goed bestand te zijn tegen
koude en ongunstige omstandigheden, zoals blijkt uit hun ruige vacht.
Hun haar zorgt voor veel warmte en isolatie voor het vee, en dat is de
reden waarom de Belties zulk uitzonderlijk mager vlees van hoge
kwaliteit voortbrengen.

Hoewel ze verwant zijn aan het Galloway-ras en beide traditioneel
zwart van kleur zijn, kunnen Belted Galloways worden onderscheiden door
de witte band in de vacht die rond hun middendeel loopt. Hoewel hun
natuurlijke vacht ruig is, wordt hij soms kort gehouden voor de
commerciële landbouw, vooral in warme gebieden. Tegenwoordig komen
Belties ook voor met rode en bruine kleuren, maar ze hebben allemaal die
kenmerkende “gordel” om hen te helpen identificeren.

4. Galloway Rundvee Ras

Kleur: Zwart
Gewicht: 1,000 – 1,500 pond
Levensduur: 17 – 20 jaar

Net als de Belted Galloway zijn de Gallowayrunderen afkomstig uit de
streek Galloway in Schotland, ergens rond de 15e of de 16e eeuw. De
meeste van de oorspronkelijke Galloway-runderen hadden hoorns, maar er
waren er ook die hoornloos waren, wat betekent dat ze geen hoorns
hadden. Vermoedelijk werd dit ras nooit gekruist met andere rassen,
zodat het ontbreken van hoorns waarschijnlijk te wijten was aan een
genetische mutatie. Fokkers besloten echter dat ze het hoornloze
uiterlijk mooi vonden, dus begonnen ze het vee hoornloos te fokken.
Vandaag de dag hebben de meeste Gallowayrunderen geen hoorns.

Net als de Belted Galloway zijn Gallowayrunderen een zeer winterhard
ras. Hoewel ze oorspronkelijk uit een kouder klimaat komen, kunnen ze
zich ook aan een warm klimaat aanpassen. Dit ras staat bekend om zijn
vermogen gemakkelijk kalveren ter wereld te brengen. Dit, in combinatie
met de moederinstincten van de vrouwtjes, zorgt ervoor dat Galloways
veel langer jongen kunnen produceren dan andere runderrassen. De
hoofdkleur van deze runderen is zwart, maar ze komen ook voor in rood,
bruin en dun, een taankleur.

5. Hoogland Vee Ras

Kleur: Rood, zwart, bruin, wit
Gewicht: 1,100 – 1,800 pond
Levensduur: 20+ jaar

Schotse Hooglandrunderen zijn genoemd naar de Schotse Hooglanden, een
afgelegen gebied dat bekend staat om zijn barre omstandigheden, vooral
in de winter. Aanpassing aan deze omstandigheden was de sleutel tot het
voortbestaan van het Highland-ras. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling
van de kwaliteiten die nodig zijn om te overleven, zoals gehardheid,
lange levensduur, moederinstinct en uitstekende foerageer
eigenschappen.

Het is zelfs een van de langst levende Schotse runderrassen, met een
levensduur van meer dan 20 jaar. Net als andere Schotse runderen worden
de Highlands gewaardeerd om het magere vlees dat zij produceren, wat
vooral te danken is aan hun lange, ruige vacht die ontwikkeld is om hen
warm te houden in het koude en natte terrein.

Hooglandrunderen zijn traditioneel roodbruin van kleur, maar komen
ook voor in zwart en wit. Een ander onderscheidend kenmerk zijn hun
gebogen hoorns, die in combinatie met hun ruige haar dit ras gemakkelijk
herkenbaar maken.

Dit ras was ooit zeer zeldzaam en werd zelfs als bedreigd beschouwd.
Maar, ze groeien in populariteit, vooral in het noorden van de Verenigde
Staten en Canada. Vanaf 2019 staan ze niet langer op de Conservation
Priority List van de Livestock Conservancy, wat betekent dat er nu elk
jaar meer dan 1.000 worden geregistreerd in de Verenigde Staten.

6. Luing Rundvee ras

Kleur: Red
Gewicht: 1.100 – 2.100 pond
Levensduur: 20 jaar

In vergelijking met andere Schotse runderrassen is de Luing een van
de jongste. Het werd voor het eerst ontwikkeld aan het einde van de
jaren 1940 als een kruising tussen Shorthorn- en Highlandrunderen op het
Schotse eiland Luing. Door deze twee rassen met elkaar te kruisen, werd
een apart ras gecreëerd dat zowel winterhard was als gemakkelijk vlees
kon opleveren. Van de Schotse Hooglanders kregen zij ook het vermogen om
buiten te foerageren en koude temperaturen te weerstaan, en bovendien
waren zij zelf gemakkelijk te fokken.

De vacht van de Luing is een combinatie van de ruige Highland vacht
en de kortere vacht van de Shorthorn. De meeste van deze runderen zijn
rood of wit, maar soms zie je ze ook met rood en wit gekleurd. Ze hebben
een zeer dikke huid, die gemakkelijk te verwijderen is om vlees te
verzamelen, een kwaliteit die ze van de Shorthorn hebben.

7. Red Angus Vee ras

Kleur: Red
Gewicht: 1,200-1,900 pond
Levensduur: 15 – 20 jaar

Het Red Angus ras komt oorspronkelijk uit de Aberdeenshire en Angus
regio van Schotland, net als de zwarte Angus. Vergeet niet dat de twee
rassen in feite op veel plaatsen als dezelfde koe worden beschouwd. Het
grote verschil is dat de kleur van Red Angus runderen de recessieve
kleur eigenschap is. Bij het fokken van Angus runderen wordt geschat dat
één op de vier kalveren rood zal zijn, terwijl de andere drie zwart
zijn.

Hoewel ze als middelgrote koeien worden beschouwd, zijn Red Angus
runderen zeer vlezig. Ze produceren veel vlees. Deze eigenschap, in
combinatie met hun lange levensduur en hun gemoedelijke karakter, heeft
ertoe geleid dat de Red Angus een van de populairste runderrassen ter
wereld is voor de productie van rundvlees. De meeste Angus runderen op
continenten als Afrika, Australië en Zuid-Amerika zijn rood in plaats
van de meer gebruikelijke zwarte kleur.

8. Shetland Vee Ras

Kleur: Zwart, wit
Gewicht: 770 – 990 pond
Levensduur: 17 – 18 jaar

Shetlandrunderen zijn het kleinste Schotse runderras. Zij danken hun
naam aan hun oorsprong op de Shetlandeilanden in Schotland. In de jaren
1950 waren er nog slechts ongeveer 40 raszuivere Shetlandrunderen over.
Hoewel hun aantal vandaag is toegenomen, gaat het nog steeds om een
zeldzaam ras dat als een risicoras wordt beschouwd.

De hoofdkleur van Shetlandrunderen is zwart, met of zonder wit.
Kleuren als rood, grijs en bruin zijn mogelijk, maar zeldzaam. Ze hebben
kleine hoorns die ook op Vikinghoorns lijken.

Shetlandrunderen zijn oorspronkelijk gefokt om melk te produceren, en
hun melk bevat veel botervet, wat in wezen het vette gedeelte van melk
is. Shetlanders kalven echter zeer gemakkelijk, wat betekent dat zij
kunnen worden gekruist met stieren van allerlei grootte om meer kalveren
te produceren. Daarom worden Shetlanders meestal voor fokdoeleinden of
als zoogkoeien gehouden. Zoogkoeien voeden hun jongen zelf tot ze oud
genoeg zijn om te worden vetgemest voor de vleesproductie.

Wat is het meest
populaire Schotse rundvlees?

Angus beef is het meest populaire Schotse rundvlees in de hele
wereld. De reden voor die populariteit is de marmering, d.w.z. de
hoeveelheid intramusculair vet in elk stuk vlees. De marmering van
Angus-rundvlees wordt beschouwd als uitzonderlijk in vergelijking met
andere soorten rundvlees en is wat het Angus-rundvlees zijn sappigheid,
malsheid en smaak geeft.

Zuiver Angus-rundvlees wordt beschouwd als het beste, maar
tegenwoordig worden Angus-runderen gekruist met andere runderen. Dat
betekent dat bij het bepalen van de kwaliteit van het rundvlees ook
andere factoren in aanmerking moeten worden genomen. Enkele van deze
factoren zijn de levensstijl, het dieet, de leeftijd van het vee en de
wijze waarop het vlees is verwerkt.

Laatste gedachten

Schotse runderen zijn vooral populair vanwege het magere vlees dat
zij produceren, hoewel sommige ook melk produceren. De reden voor de
productie van mager vlees is terug te voeren op het koude klimaat in
Schotland en het vermogen van de runderen om zich daaraan aan te passen
door de ontwikkeling van een ruige vacht en algemene gehardheid. Of u nu
op zoek bent naar runderen voor uw boerderij of een fijnproever bent met
belangstelling voor rundvlees, wij hopen dat dit artikel u veel nuttige
informatie heeft gegeven om mee te nemen.

pen_ash,