8 Beste vleesrassen voor schapen (met rasinformatie)

Schapen en mensen hebben een lange geschiedenis, die teruggaat tot
ongeveer 10.000 jaar geleden in Centraal-Azië. Toen we voor het eerst
schapen domesticeerden, deden we dat met de bedoeling ons te verzekeren
van een stabiele bron van vlees en melk. Dit ging millennia zo door,
totdat we uitvonden hoe we van wol lange, sterke vezels konden maken.
Als gevolg daarvan begonnen we schapen te fokken voor verschillende
doeleinden.

Vandaag de dag zijn er tientallen schapenrassen, elk met hun eigen
unieke doeleinden. Wat zijn de beste rassen voor vlees?

Schapen die voor de vleesproductie worden gefokt, komen meestal snel
aan in gewicht; sommige bereiken de helft van hun volwassen grootte als
ze nog maar 4 maanden oud zijn. Naast een snelle groei bereiken deze
rassen meestal ook sneller de geslachtsrijpheid, waardoor ze zich vaker
voortplanten.

In dit artikel brengen wij u enkele van de beste schapenrassen voor
vlees die u vandaag kunt bekijken.

De 8 beste schapenrassen
voor vlees

1. Suffolk Sheep

Dit ras komt oorspronkelijk uit Suffolk, vandaar de naam. Het is
ontstaan na kruising van Southdown rammen met Norfolk Gehoornde ooien.
Uiterlijk heeft de Suffolk een kale kop zonder horens, een zwart gezicht
en kale zwarte poten.

Hun grotere gestalte is echter de reden waarom ze worden beschouwd
als een van de beste rassen voor vlees. Suffolk ooien wegen gewoonlijk
tussen 180 en 250 pond, terwijl rammen een gewicht tot 350 pond kunnen
bereiken.

Bovendien staat het vlees van de Suffolk bekend om zijn superieure
kwaliteit. Dat komt doordat het een hogere spier- en eiwitsamenstelling
en een hogere voedingswaarde heeft dan de meeste vleessoorten. Bovendien
hebben Suffolkschapen niet alleen een snelle groei, maar ook een lange
levensverwachting, aangezien ze doorgaans 13 jaar oud worden. Het is ook
een winterhard ras dat onder de meest uiteenlopende omstandigheden goed
gedijt.

De Suffolk is niet alleen zeer geschikt voor de vleesproductie, maar
produceert ook een behoorlijke hoeveelheid wol, waardoor het een ras is
met een tweeledig doel.

2. Dorper Schapen

Het Dorperras, dat oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt, is een
kruising tussen de zwartkop Persian en de Dorset Horn. Hoewel dit ras
zowel een zwarte als een witte kop kan hebben, geven de boeren vaak de
voorkeur aan de zwarte kop. Dit is de reden waarom de meeste Dorpers een
zwart hoofd hebben.

Dorpers zijn vruchtbare fokkers en behoren tot de meest populaire
rassen voor de vleesproductie. In tegenstelling tot de meeste rassen die
alleen in de herfst paren, kunnen Dorpers het hele jaar door paren.

Zoals verwacht van een ras dat voor de vleesproductie is ontworpen,
heeft de Dorper een fenomenale groeisnelheid, met een gewichtstoename
tussen 80 en 90 gram per dag. Daardoor kunnen lammeren op de leeftijd
van slechts 4 maanden bijna 90 pond wegen.

Bovendien zijn ze een winterhard ras, waardoor ze zich gemakkelijk
aanpassen aan de meest uiteenlopende klimaten.

3. Hampshire Schapen

Zoals de naam al doet vermoeden, komt dit ras oorspronkelijk uit
Hampshire in Zuid-Engeland en is het een van de populairste
schapenrassen voor vlees, vanwege zijn grote en gespierde gestalte. De
kwaliteit van het schapenvlees van de Hampshire is ook een van de
beste.

Hampshire-schapen zijn meestal wit van kleur en hebben een lang
donker gezicht en licht afhangende oren. Ook hun poten hebben de neiging
donker te zijn.

De Hampshire wordt vroeg volwassen en heeft een snelle groei.
Hampshire ooien wegen meestal rond de 225 pond, terwijl de rammen meer
dan 350 pond kunnen wegen. Deze eigenschappen maken hen tot uitstekende
opties voor de schapenvleesindustrie.

Dankzij hun vroege rijping, snelle groei en magere, grote frames,
worden Hampshires vaak gebruikt om andere rassen te verbeteren. Ze zijn
ook behoorlijk winterhard.

4. Southdown Sheep

De Southdown is nog een ander schapenras uit Sussex. Dit schaap, dat
in het begin van de 19eth eeuw werd ontwikkeld, is vrij
klein: de ooien wegen tussen 135 en 180 pond. De rammen wegen maximaal
240 pond.

Ondanks hun kleine gestalte zijn Southdowns populair in de
vleesproductie-industrie wegens de hoge kwaliteit van hun vlees.
Bovendien zijn ze vroeger geslachtsrijp dan de meeste andere rassen,
waardoor ze vruchtbare fokkers zijn.

De Southdown-geiten staan ook bekend om hun gehardheid. Het zijn ook
efficiënte foerageerders. Dit betekent dat ze niet veel onderhoud nodig
hebben. Niettemin is het belangrijk ze supplementen te geven, want dat
komt de kwaliteit van hun veestapel en van het vlees ten goede.

5. Texels schaap

Dit ras is afkomstig van Texel, een eiland voor de Nederlandse
Noordzeekust. De Texelaar staat bekend om zijn uitstekende
spierontwikkeling, waardoor het grootste deel van zijn karkas uit mager
vlees bestaat. In de vleesindustrie geldt: hoe magerder het vlees, hoe
hoger de kwaliteit.

Deze schapen hebben ook een snelle groei: sommige dieren komen tot
250 gram per dag aan. Als een Texels lam pas 3 maanden oud is, kan het
bijna 60 pond wegen. Volgroeide ooien kunnen tot 190 pond wegen, terwijl
rammen tot 300 pond kunnen wegen.

De Texelaar wordt gemakkelijk bevleesd en doet het goed op een dieet
van grasvoer. Toch is een evenwichtige en voedzame voeding van
essentieel belang om de productiviteit te verhogen.

Texelaars zijn winterharde schapen, die het in de meeste klimaten
goed doen. Ze zijn ook zeer geschikt voor de melkproductie.

6. Dorset Schapen

De Dorset is een kruising tussen het Spaanse Merino schaap en het
Wales Horned schaap. Dit ras staat bekend om zijn vermogen om lammeren
te werpen. In tegenstelling tot de meeste rassen, onderbreken Dorset
ooien hun bronstcyclus niet tijdens de warmere maanden.

Dit betekent dat ze het hele jaar door kunnen lammeren, zodat u uw
winst kunt maximaliseren door talrijke oogsten lammeren te produceren.
Volgroeide Dorset ooien wegen tussen 150 en 200 pond, terwijl rammen tot
275 pond kunnen wegen.

7. Montadale Sheep

De Montadale is een betrekkelijk recent ras dat in de Verenigde
Staten is ontwikkeld door kruising van de compacte Cheviot met de grote
Columbia. Dit schaap werd ontwikkeld door E. H. Mattingly in een poging
om een mooi, productief schaap te creëren.

Montadales staan bekend om hun hoogproductieve karkassen, want ze
zijn meestal mager en gespierd. Bovendien hebben ze een snelle groei.
Wat de grootte betreft, wegen de wijfjes gewoonlijk tussen 160 en 180
pond, terwijl de mannetjes tot 275 pond kunnen wegen.

De Montadale is een uitstekende optie voor wie op zoek is naar een
ras dat voor meerdere doeleinden geschikt is, aangezien zij ook veel
melk en hoogwaardige vacht produceren.

8. Shropshire Schapen

De Shropshire is inheems in Engeland, waar hij werd ontwikkeld door
verschillende inheemse rassen, zoals de Leicester, de Cotswold en de
Southdown, met elkaar te kruisen.

Dit ras werd in 1855 in de Verenigde Staten geïntroduceerd, waar het
meteen een hit werd. Shropshires zijn een middelgroot ras, waarbij de
ooien tussen de 170 en 200 pond wegen, terwijl rammen tot 290 pond
kunnen wegen.

De reden voor hun populariteit in de schapenvleessector is de hoge
kwaliteit van hun karkassen, want ze zijn mager en goed gespierd.
Bovendien zijn het snelle groeiers.

Herders waarderen dit ras ook om zijn behoorlijke melkproductie,
alsmede zijn middelmatige wol.

  • Zie ook: Wat eten schapen in het wild en als huisdier?

Conclusie

Ziehier, de top 8 van de beste schapenrassen voor vlees ter wereld op
dit moment. Hoewel er talrijke andere rassen zijn die hetzelfde doel
dienen, vonden wij dat de bovenstaande rassen tot de beste behoorden wat
vleeskwaliteit en productiviteit betreft.

: Coatesy,