Mogen Cavia’s Noten Eten? [Pistachio, Cashew, Amandel, Pinda en Meer!]

Noten zijn een supervoedsel dat rijk is aan Vitaminen, & Mineralen inclusief Kalium & Magnesium. Ze zijn ook hoog in eiwitten en vetten, en hebben wat vezels.

Enkele van de populaire noten zijn Pinda’s, Amandelen, Paranoten, cashewnoten, Hazelnoten, Pinda’s & meer. Maar zijn al deze noten veilig voor onze cavia’s? Kunnen cavia’s noten eten? Laten we dat uitzoeken!

Noten bevatten veel vetten en koolhydraten, terwijl cavia’s een vezelrijk en koolhydraatarm dieet nodig hebben. Hoewel noten veel goede vitaminen en mineralen bevatten, kunnen we beter geen noten aan onze cavia’s serveren. Een kleine hoeveelheid noten kan onze cavia’s niet veel schade berokkenen, maar het is het beste om het helemaal weg te houden.

Cavia’s hebben een gevoelig spijsverteringssysteem dat complexe koolhydraten en vetten niet voldoende kan verteren. Aangezien noten rijk zijn aan hoge koolhydraten en vetten, kunnen cavia’s het moeilijk hebben om ze te verteren.

Sommige cavia’s hebben ook last van spijsverteringsproblemen bij het voeren van dit soort voedsel. Enkele van de meest voorkomende complicaties die bij dergelijke cavia’s kunnen worden gevonden zijn diarree, opgeblazenheid, GI Statis, en nog veel meer.

Dus, nu je weet dat cavia’s geen noten kunnen eten, vraag je je misschien af wat je moet doen als je al wat aan je cavia’s hebt gevoerd, of je bent misschien geïnteresseerd om meer te leren over de gevaren ervan. Ik raad u dus aan om ons artikel tot het einde te blijven lezen om er meer over te weten te komen.

Kunnen cavia’s alle soorten noten eten?

Nee, cavia’s kunnen geen enkele noot eten. Hoewel alle noten een vegetarische bron van vitaminen en mineralen zijn, zijn ze niet geschikt voor onze cavia’s.

Uw cavia’s kunnen last hebben van veel gezondheidsproblemen als we ze noten voeren, zorg er dus voor dat u het helemaal vermijdt.

Voeding in noten?

Om te begrijpen waarom noten niet gezond zijn voor onze cavia’s, moeten we eerst de basisvoedingswaarden ervan begrijpen. In de volgende tabel worden de voedingsstoffen in verschillende soorten noten uitgesplitst:

Nutriënt Amandelen (28 gram) Cashew (28 gram) Pistache (28 gram) Hazelnoot (28 gram) Paranoot (28 gram) Pecan (28 gram)
Calorieën 160 Kcal 163 Kcal 159 Kcal 178 Kcal 157 Kcal 196 Kcal
Eiwit 6 g 4.72 g 5.89 g 4.24 g 5.16 g 2.6 g
Vezel 3 g 0.924 g 2.88 g 2.75 g 0.936 g 2.72 g
Calcium 59.9 mg 12 mg 30 mg 32.3 mg 10.5 mg 19.8 mg
Strijkijzer 1.08 mg 1.69 mg 1.13 mg 1.33 mg 1.89 mg 0.717 mg
Magnesium 80.1 mg 76.4 mg 30.5 mg 46.2 mg 82.8 mg 34.3 mg
Fosfor 150 mg 149 mg 131 mg 82.2 mg 168 mg 78.5 mg
Kalium 200 mg 177 mg 282 mg 193 mg 187 mg 116 mg
Suiker 1 g 1.4 g 2.17 g 1.23 g 1.68 g 1.12 g

Het dieet van cavia’s moet rijk zijn aan vezels en vitamine C. Terwijl de meeste van hun voedingsbehoeften worden vervuld door hen hooi te voeren, wordt de rest voorzien door het serveren van groenten en fruit aan onze cavia’s.

Noten bevatten een groot aantal vetten en koolhydraten; het ontbreekt echter aan vezels en andere essentiële voedingsstoffen. Zo kan het voeren van noten aan onze cavia’s leiden tot obesitas en andere gezondheidsproblemen bij onze cavia’s.

Sommige studies suggereren ook dat een vetrijk dieet kan leiden tot een aantal ernstige gezondheidsproblemen zoals een vette lever, disfunctie van grote slagaders, enz. Zorg er dus voor dat u geen noten aan uw cavia’s voert.

Waarom zijn noten slecht voor onze cavia’s?

Noten zijn slecht voor onze cavia’s omdat ze kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn:

  • Zwaarlijvigheid: Noten bevatten veel calorieën en het regelmatig serveren van noten kan leiden tot overgewicht bij onze cavia’s. Het bevat ook veel vet dat in de organen en slagaders van onze cavia’s kan worden afgezet. Het eten van een vetrijk dieet kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen bij onze cavia’s.
  • Slechte spijsvertering: Noten zijn rijk aan dichte voedingsstoffen, waaronder onverzadigde vetten, eiwitten en koolhydraten die onze cavia’s de vertering kunnen verpesten. Deze complexe voedingsstoffen kunnen ook leiden tot inconsistente stoelgang die leidt tot andere gezondheidsproblemen zoals diarree, een opgeblazen gevoel, GI-stasis en meer.
  • Blaasstenen: Noten bevatten veel calcium dat kan worden afgezet in hun nieren en urineblaas en op de lange termijn resulteert in de vorming van stenen. Nier- en blaasstenen zijn extreem pijnlijk voor onze cavia’s, en het is het beste om onze cavia’s te dienen met een laag calciumdieet in plaats van een hoog calciumdieet.
  • Allergieën: Sommige cavia’s kunnen een allergische reactie hebben op bepaalde noten. Enkele veel voorkomende tekenen van allergieën zijn niezen, ademhalingsmoeilijkheden, jeuk, enz. Als uw cavia’s soortgelijke symptomen vertonen, moet u onmiddellijk naar een dierenarts gaan.

Wat is het effect van noten op de darm van een cavia?

Noten zijn rijk aan complexe koolhydraten en vetten, terwijl de gebruikelijke voeding van cavia’s rijk is aan vezels en laag in koolhydraten. Het voeren van noten aan onze cavia’s kan het delicate evenwicht van hun goede bacteriën gemakkelijk verstoren en hun spijsverteringsstelsel volledig compenseren.

Als gevolg daarvan zullen de goede bacteriën in hun darm eronder lijden en een kans vormen voor de schadelijke bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Deze slechte bacteriën voeden zich met oxalaten en suiker, die op hun beurt schadelijke enzymen in het lichaam produceren.

Deze enzymen zijn dodelijk voor onze cavia’s, en ze kunnen in sommige gevallen ook levensbedreigend zijn. Aan de andere kant is een gezonde cecalisatie van cruciaal belang voor het evenwicht in het spijsverteringsstelsel van uw cavia.

Cavia’s produceren meestal een zachte poep, ook wel bekend als nachtelijke uitwerpselen of cecotropen die door onze cavia’s opnieuw worden ingeslikt. Deze cecaliën spelen een vitale rol in het in evenwicht brengen van het spijsverteringsstelsel van onze cavia’s en laten het voedsel beter verteren in de maag.

Het voeren van noten kan het hele systeem van cecal-vorming uit balans brengen, wat kan leiden tot veel verteringsproblemen bij onze cavia’s.

Wat als ik mijn cavia’s al met noten heb gevoed?

Als u in het verleden al noten heeft gevoerd, dan is het mogelijk dat uw cavia’s ze op een of andere manier hebben verteerd, maar het was zeker geen prettige ervaring voor hun spijsverteringssysteem.

Als je je cavia eenmalig een klein beetje noten hebt gevoerd is het goed mogelijk dat het je cavia niet veel heeft aangedaan. Als u ze echter regelmatig noten hebt gevoerd, denk er dan aan dat het op de lange termijn ook de gezondheid van uw cavia’s kan schaden. Zwaarlijvigheid, steenvorming en urineweginfectie zijn enkele veelvoorkomende bedreigingen voor het regelmatig voeden van noten.

Als u onlangs noten aan uw cavia’s heeft gevoerd, zoek dan naar de tekenen van een spijsverteringsstoornis, een losse of waterige ontlasting, het niet passeren van de ontlasting gedurende enkele uren, enz.

Als u tekenen van ongemak of symptomen van bepaalde gezondheidsklachten ziet, breng het cavia dan onmiddellijk naar een dierenarts. Vergeet ook niet dat cavia’s met spijsverteringsproblemen niet meer mogen krijgen dan veel hooi, wat groenten en water.

Hooi en een kopje groenten zijn alles wat een cavia nodig heeft om zijn spijsverteringssysteem in balans en gezond te houden. Hoewel een noot of twee je cavia’s niet meteen doodt, heeft het zeker een negatieve invloed op hun gezondheid. Het is het beste om je aan een regelmatig dieet van je cavia te houden en slechts af en toe fruit en commerciële lekkernijen te voeren.

FAQ

Kunnen cavia’s maïsnoten eten?

Nee, cavia’s kunnen geen maïsnoten eten.

Kunnen cavia’s amandelnoten eten?

Nee, cavia’s kunnen geen amandelen eten.

Kunnen cavia’s gedroogd fruit en noten eten?

Nee, cavia’s kunnen geen gedroogd fruit en noten eten.

Kunnen cavia’s paranoten eten?

Nee, cavia’s kunnen geen paranoten eten.

Kunnen cavia’s gekookte pinda’s eten?

Nee, cavia’s kunnen geen gekookte pinda’s eten.

Kunnen cavia’s cashewnoten eten?

Nee, cavia’s kunnen geen cashewnoten eten.

Kunnen cavia’s apennoten eten?

Nee, cavia’s kunnen geen apennootjes eten.

Kunnen cavia’s pistachenoten eten?

Nee, cavia’s kunnen geen pistachenoten eten.

Kunnen cavia’s pijnboompitten eten?

Nee, cavia’s kunnen geen pijnboompitten eten.

Kunnen cavia’s macadamianoten eten?

Nee, cavia’s kunnen geen macadamianoten eten.

Kunnen cavia’s pecannoten eten?

Nee, cavia’s kunnen geen pecannoten eten.

Kunnen cavia’s notengras eten?

Nee, cavia’s kunnen geen notengras eten.

Kunnen cavia’s hazelnoten eten?

Nee, cavia’s kunnen geen hazelnoten eten.