Mogen Cavia’s Noten Eten? [Pistachio, Cashew, Amandel, Pinda en Meer!]

Noten zijn een supervoedsel dat rijk is aan Vitaminen, & Mineralen inclusief Kalium & Magnesium. Ze zijn ook hoog in eiwitten en vetten, en hebben wat vezels.

Enkele van de populaire noten zijn Pindas, Amandelen, Paranoten, cashewnoten, Hazelnoten, Pindas & meer. Maar zijn al deze noten veilig voor onze cavias? Kunnen cavias noten eten? Laten we dat uitzoeken!

Noten bevatten veel vetten en koolhydraten, terwijl cavias een vezelrijk en koolhydraatarm dieet nodig hebben. Hoewel noten veel goede vitaminen en mineralen bevatten, kunnen we beter geen noten aan onze cavias serveren. Een kleine hoeveelheid noten kan onze cavias niet veel schade berokkenen, maar het is het beste om het helemaal weg te houden.

Cavias hebben een gevoelig spijsverteringssysteem dat complexe koolhydraten en vetten niet voldoende kan verteren. Aangezien noten rijk zijn aan hoge koolhydraten en vetten, kunnen cavias het moeilijk hebben om ze te verteren.

Sommige cavias hebben ook last van spijsverteringsproblemen bij het voeren van dit soort voedsel. Enkele van de meest voorkomende complicaties die bij dergelijke cavias kunnen worden gevonden zijn diarree, opgeblazenheid, GI Statis, en nog veel meer.

Dus, nu je weet dat cavias geen noten kunnen eten, vraag je je misschien af wat je moet doen als je al wat aan je cavias hebt gevoerd, of je bent misschien geïnteresseerd om meer te leren over de gevaren ervan. Ik raad u dus aan om ons artikel tot het einde te blijven lezen om er meer over te weten te komen.

Kunnen cavia’s alle soorten noten eten?

Nee, cavias kunnen geen enkele noot eten. Hoewel alle noten een vegetarische bron van vitaminen en mineralen zijn, zijn ze niet geschikt voor onze cavias.

Uw cavias kunnen last hebben van veel gezondheidsproblemen als we ze noten voeren, zorg er dus voor dat u het helemaal vermijdt.

Voeding in noten?

Om te begrijpen waarom noten niet gezond zijn voor onze cavias, moeten we eerst de basisvoedingswaarden ervan begrijpen. In de volgende tabel worden de voedingsstoffen in verschillende soorten noten uitgesplitst:

NutriëntAmandelen (28 gram)Cashew (28 gram)Pistache (28 gram)Hazelnoot (28 gram)Paranoot (28 gram)Pecan (28 gram)
Calorieën160 Kcal163 Kcal159 Kcal178 Kcal157 Kcal196 Kcal
Eiwit6 g4.72 g5.89 g4.24 g5.16 g2.6 g
Vezel3 g0.924 g2.88 g2.75 g0.936 g2.72 g
Calcium59.9 mg12 mg30 mg32.3 mg10.5 mg19.8 mg
Strijkijzer1.08 mg1.69 mg1.13 mg1.33 mg1.89 mg0.717 mg
Magnesium80.1 mg76.4 mg30.5 mg46.2 mg82.8 mg34.3 mg
Fosfor150 mg149 mg131 mg82.2 mg168 mg78.5 mg
Kalium200 mg177 mg282 mg193 mg187 mg116 mg
Suiker1 g1.4 g2.17 g1.23 g1.68 g1.12 g

Het dieet van cavias moet rijk zijn aan vezels en vitamine C. Terwijl de meeste van hun voedingsbehoeften worden vervuld door hen hooi te voeren, wordt de rest voorzien door het serveren van groenten en fruit aan onze cavias.

Noten bevatten een groot aantal vetten en koolhydraten; het ontbreekt echter aan vezels en andere essentiële voedingsstoffen. Zo kan het voeren van noten aan onze cavias leiden tot obesitas en andere gezondheidsproblemen bij onze cavias.

Sommige studies suggereren ook dat een vetrijk dieet kan leiden tot een aantal ernstige gezondheidsproblemen zoals een vette lever, disfunctie van grote slagaders, enz. Zorg er dus voor dat u geen noten aan uw cavias voert.

Waarom zijn noten slecht voor onze cavia’s?

Noten zijn slecht voor onze cavias omdat ze kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn:

  • Zwaarlijvigheid: Noten bevatten veel calorieën en het regelmatig serveren van noten kan leiden tot overgewicht bij onze cavias. Het bevat ook veel vet dat in de organen en slagaders van onze cavias kan worden afgezet. Het eten van een vetrijk dieet kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen bij onze cavias.
  • Slechte spijsvertering: Noten zijn rijk aan dichte voedingsstoffen, waaronder onverzadigde vetten, eiwitten en koolhydraten die onze cavias de vertering kunnen verpesten. Deze complexe voedingsstoffen kunnen ook leiden tot inconsistente stoelgang die leidt tot andere gezondheidsproblemen zoals diarree, een opgeblazen gevoel, GI-stasis en meer.
  • Blaasstenen: Noten bevatten veel calcium dat kan worden afgezet in hun nieren en urineblaas en op de lange termijn resulteert in de vorming van stenen. Nier- en blaasstenen zijn extreem pijnlijk voor onze cavias, en het is het beste om onze cavias te dienen met een laag calciumdieet in plaats van een hoog calciumdieet.
  • Allergieën: Sommige cavias kunnen een allergische reactie hebben op bepaalde noten. Enkele veel voorkomende tekenen van allergieën zijn niezen, ademhalingsmoeilijkheden, jeuk, enz. Als uw cavias soortgelijke symptomen vertonen, moet u onmiddellijk naar een dierenarts gaan.

Wat is het effect van noten op de darm van een cavia?

Noten zijn rijk aan complexe koolhydraten en vetten, terwijl de gebruikelijke voeding van cavias rijk is aan vezels en laag in koolhydraten. Het voeren van noten aan onze cavias kan het delicate evenwicht van hun goede bacteriën gemakkelijk verstoren en hun spijsverteringsstelsel volledig compenseren.

Als gevolg daarvan zullen de goede bacteriën in hun darm eronder lijden en een kans vormen voor de schadelijke bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Deze slechte bacteriën voeden zich met oxalaten en suiker, die op hun beurt schadelijke enzymen in het lichaam produceren.

Deze enzymen zijn dodelijk voor onze cavias, en ze kunnen in sommige gevallen ook levensbedreigend zijn. Aan de andere kant is een gezonde cecalisatie van cruciaal belang voor het evenwicht in het spijsverteringsstelsel van uw cavia.

Cavias produceren meestal een zachte poep, ook wel bekend als nachtelijke uitwerpselen of cecotropen die door onze cavias opnieuw worden ingeslikt. Deze cecaliën spelen een vitale rol in het in evenwicht brengen van het spijsverteringsstelsel van onze cavias en laten het voedsel beter verteren in de maag.

Het voeren van noten kan het hele systeem van cecal-vorming uit balans brengen, wat kan leiden tot veel verteringsproblemen bij onze cavias.

Wat als ik mijn cavia’s al met noten heb gevoed?

Als u in het verleden al noten heeft gevoerd, dan is het mogelijk dat uw cavias ze op een of andere manier hebben verteerd, maar het was zeker geen prettige ervaring voor hun spijsverteringssysteem.

Als je je cavia eenmalig een klein beetje noten hebt gevoerd is het goed mogelijk dat het je cavia niet veel heeft aangedaan. Als u ze echter regelmatig noten hebt gevoerd, denk er dan aan dat het op de lange termijn ook de gezondheid van uw cavias kan schaden. Zwaarlijvigheid, steenvorming en urineweginfectie zijn enkele veelvoorkomende bedreigingen voor het regelmatig voeden van noten.

Als u onlangs noten aan uw cavias heeft gevoerd, zoek dan naar de tekenen van een spijsverteringsstoornis, een losse of waterige ontlasting, het niet passeren van de ontlasting gedurende enkele uren, enz.

Als u tekenen van ongemak of symptomen van bepaalde gezondheidsklachten ziet, breng het cavia dan onmiddellijk naar een dierenarts. Vergeet ook niet dat cavias met spijsverteringsproblemen niet meer mogen krijgen dan veel hooi, wat groenten en water.

Hooi en een kopje groenten zijn alles wat een cavia nodig heeft om zijn spijsverteringssysteem in balans en gezond te houden. Hoewel een noot of twee je cavias niet meteen doodt, heeft het zeker een negatieve invloed op hun gezondheid. Het is het beste om je aan een regelmatig dieet van je cavia te houden en slechts af en toe fruit en commerciële lekkernijen te voeren.

FAQ

Kunnen cavias maïsnoten eten?

Nee, cavias kunnen geen maïsnoten eten.

Kunnen cavias amandelnoten eten?

Nee, cavias kunnen geen amandelen eten.

Kunnen cavias gedroogd fruit en noten eten?

Nee, cavias kunnen geen gedroogd fruit en noten eten.

Kunnen cavias paranoten eten?

Nee, cavias kunnen geen paranoten eten.

Kunnen cavias gekookte pindas eten?

Nee, cavias kunnen geen gekookte pindas eten.

Kunnen cavias cashewnoten eten?

Nee, cavias kunnen geen cashewnoten eten.

Kunnen cavias apennoten eten?

Nee, cavias kunnen geen apennootjes eten.

Kunnen cavias pistachenoten eten?

Nee, cavias kunnen geen pistachenoten eten.

Kunnen cavias pijnboompitten eten?

Nee, cavias kunnen geen pijnboompitten eten.

Kunnen cavias macadamianoten eten?

Nee, cavias kunnen geen macadamianoten eten.

Kunnen cavias pecannoten eten?

Nee, cavias kunnen geen pecannoten eten.

Kunnen cavias notengras eten?

Nee, cavias kunnen geen notengras eten.

Kunnen cavias hazelnoten eten?

Nee, cavias kunnen geen hazelnoten eten.