5 vleeseendenrassen

Kippen zijn altijd al de favoriete tuinvogel geweest van mensen die
vers vlees en eieren willen voor hun gezin. Maar zoals met alle andere
delen van het leven, veranderen dingen. Hoewel kip altijd geliefd vlees
zal blijven in de wereld, merken velen dat eendenvlees snel aan
populariteit wint.

Eenden kunnen, net als kippen, gemakkelijk worden gehouden op kleine
boerderijen of in hokken in de achtertuin. Terwijl fabrieksboerderijen
de verantwoordelijkheid op zich nemen om gourmet restaurants te voorzien
van eendenvlees, zien kleine huiseigenaren de voordelen in van het
fokken van deze vogels voor vlees en eieren om hun gezin te onderhouden.
Hier nemen we een kijkje naar de vijf meest populaire vlees eenden
rassen. Als u denkt dat u het in u heeft om eenden te kweken, dan vindt
u misschien een ras dat aan uw wensen voldoet.

Hoe kies ik de juiste
vleeseend?

Elk eendenras kan worden gebruikt voor vleesproductie, maar bepaalde
rassen bieden meer vlees, minder vet, en een betere smaak. Dit zijn de
rassen die u moet overwegen als u van plan bent eenden te kweken voor de
vleesproductie. U zult ook merken dat het beter is om grotere
eendenrassen of “zwaargewichten” te kiezen als u van plan bent vlees te
leveren aan uw tafel of voor lokale distributie.

Grotere eenden hebben meer spiertonus. Dit is nuttig voor de
vleesproductie. U zult ook ontdekken dat de meeste van deze eendenrassen
bekend staan als dual-purpose rassen. Een dual-purpose eend levert
uitstekend vlees en heeft een adequate eiproductie. Dit betekent
simpelweg dat u kunt profiteren van het hebben van hen op uw boerderij
en het beste van twee werelden krijgt.

Een eendenras dat snel volwassen wordt, is ideaal als het gaat om
vleesproductie. De meeste kleine boerderijen of boerderijen werken niet
op dezelfde schaal als grote, fabrieksmatige boerderijen. Dit betekent
dat ze de kosten van het fokken van eenden, die extra tijd nodig hebben
om te rijpen, niet kunnen opbrengen. Een snelrijpende eend heeft minder
voer en zorg nodig voordat hij geslacht kan worden en het vlees verwerkt
kan worden voor de consumptie van uw gezin.

Hoe smaakt eendenvlees?

U verwacht misschien dat eendenvlees vergelijkbaar is met
kippenvlees, maar dat is een misvatting. Eendenvlees heeft een
wildachtige smaak en is meer verwant aan rood vlees. Als eendenvlees op
de juiste manier wordt bereid, is het heel mals en heeft het een
smaakvol, vochtig vet. Bij een slechte bereidingswijze wordt het vet
rubberachtig en smaakt het niet zo lekker.

U zult ook merken dat het vel van eendenvlees dikker is dan dat van
kip. Velen die dit vlees proberen te bereiden hebben moeite met het goed
garen van de huid. In sommige gevallen kan het zijn dat ze het liever
tijdens de bereiding van het vlees verwijderen om ongewenste problemen
of taai vlees te voorkomen.

Wanneer moeten
vleeseenden worden geslacht?

De meeste vleeseendenrassen zijn klaar voor de vleesproductie als ze
ongeveer 7 tot 8 weken oud zijn. Net als bij kippen, verwerkt u eenden
door hun veren te plukken. Als deze methode u niet aanstaat, werkt de
broeiwatermethode net zo goed. Bij deze methode wordt de eend minstens
een minuut ondergedompeld in gloeiend heet water om de veren te
verwijderen. Zodra de veren zijn verwijderd, is het vlees klaar om te
worden bereid.

De 5 beste vleeseendenrassen

Nu u iets meer weet over het vlees van eenden, laten we eens kijken
naar de vijf meest populaire vleeseenden om te kweken op een boerderij
of landgoed. Deze rassen leveren ruim voldoende vlees en vele kunnen
worden beschouwd als dual-purpose en voorzien boeren van zowel romige
eieren als smakelijk vlees.

1. Pekingeend

De Amerikaanse Pekin is zonder meer de favoriete vleeseend in de
Verenigde Staten. Dit eendenras behoort tot de zwaargewichtklasse en
wordt snel volwassen. In de meeste gevallen is het donkere vlees dat
deze eenden leveren klaar om te worden geslacht wanneer de vogel 6 weken
oud is en op dat moment normaal ongeveer 6 pond weegt. Een variant van
de Pekin die bekend staat als Jumbo Pekins kan tot 11 pond wegen als ze
12 weken oud zijn.

Het vlees van deze eend heeft een vrij hoog vetgehalte. Dit extra vet
kan worden gebruikt in andere recepten in de keuken, waardoor deze eend
heel nuttig is. Deze eenden worden ook beschouwd als dubbeldoel-eenden.
De hennen kunnen gemakkelijk tot 300 extra grote eieren leggen in een
jaar. Jammer genoeg zijn Pekin hennen niet de beste nestelaars. Als u
van plan bent eieren uit te broeden om het ras voort te zetten, moet u
een broedmachine overwegen.

Een van de beste voordelen van Pekin eenden op uw boerderij of
hofstede is hun foerageervermogen. Tijdens de warmere maanden vinden
deze eenden gemakkelijk minstens de helft van het voedsel dat ze nodig
hebben. Dit bespaart geld op voer tijdens het opfokproces.

2. Moulard Eend

De Moulard wordt beschouwd als de op één na populairste vleeseend die
er is. Deze eenden zijn steriel en worden gecreëerd wanneer een Pekin
hen en een Muscovy hert worden gepaard. Het resultaat is een vleeseend
met grote stukken en een robuustere smaak dan hun ouderras, de
Pekin.

De Moulard is het best bekend voor zijn rood vlees dat goorder is dan
dat van de Pekin. De borst van de Moulard is ook groter en in sommige
gevallen sappiger. Wanneer u het vlees van deze vogel op tafel gebruikt,
zult u merken dat het magerder is in vergelijking met dat van de Pekinge
en meer vet bevat dan dat van de Muscovy.

3. Muskuseend

De muskuseend is de favoriet van boeren of vleesconsumenten die op
zoek zijn naar magerder vlees. Hoewel dit vlees een sterke smaak heeft,
heeft het bijna 50% minder vet dan de Pekin en is 99% mager. Dit maakt
de Muscovy eend tot een ideale vleeseend voor wie een gezondere
levensstijl wil.

Wanneer u Muscovy kweekt op uw boerderij of hofstede, zult u snel
ontdekken dat ze niet zo gemakkelijk te verzorgen zijn als de Pekin.
Hoewel ze proberen voedsel te zoeken, zijn ze meestal niet succesvol. U
moet dus voor het grootste deel van hun voedingsbehoeften zorgen. Ze
worden ook niet beschouwd als vogels met een tweeledig doel, omdat
kippen slechte eierleggers zijn. Maar als je buren in de buurt hebt, is
de muskuseend een geweldige eend om te hebben. Deze vogels kwaken niet
en zijn dus geen probleem als het om geluidsoverlast gaat.

4. Aylesbury Eend

De Aylesbury is een populaire eend voor mensen in het Verenigd
Koninkrijk. Het witte vlees van deze eenden zit boordevol smaak en is
zeer mals wanneer het gegeten wordt. Helaas heeft deze eend niet de
grootste aantallen en wordt hij als kwetsbaar beschouwd. Dit maakt het
moeilijk om fokkers te vinden.

Gelukkig is de Aylesbury een snel volwassen wordende eend. Met 7 tot
9 weken wegen de meeste hennen rond de 9 pond, terwijl de mannetjes rond
de 10 pond kunnen worden. De hennen worden beschouwd als goede
eierleggers, maar deze eend tweeledig noemen zou een vergissing zijn,
gezien hun benedengemiddelde zitvaardigheid.

De Aylesbury is een geweldige eend om te hebben op boerderijen en
landgoederen. Deze eenden blijven druk en foerageren voor ongeveer
tweederde van hun benodigde voeding. Dit, en de hoeveelheid vlees die ze
leveren, maken ze tot ideale eenden om in de buurt te hebben.

5. Rouen Eend

De laatste vleeseend die we onder de loep nemen is de Rouen. Deze
eenden staan bekend om het hoge vetpercentage in hun vlees. Dit vet
wordt vaak gebruikt voor het maken van verschillende gerechten in de
keuken, waaronder noedels. Deze eenden worden vaak verward met Mallards
vanwege hun kleur, maar zijn aanzienlijk groter.

Volwassen worden duurt bij dit eendenras wat langer. Uw Rouens zullen
minstens 14 tot 21 dagen langer nodig hebben dan een Pekin als u ze
volledig volgroeid wilt hebben. Op dat moment kunnen de woerden 8 tot 10
pond wegen, terwijl de hennen 5 tot 7 pond wegen. Dit proces kan wat
langer duren, maar het vlees dat het oplevert, is het wachten waard.

Rouens worden niet beschouwd als eenden met een dubbel doel, maar ze
komen wel heel dicht in de buurt. De hennen leggen bovengemiddeld goed
en zijn redelijk goed zittend. U zult ook merken dat deze eenden een
zeer gehard karakter hebben en het grootste deel van hun voedsel zelf
zoeken. Je zult ze nog steeds moeten helpen als je ze deel laat uitmaken
van je boerderij, maar ze maken het je een stuk gemakkelijker door hun
volgzame aard.

Hou in gedachten

Sommige eenden zijn goed in het zoeken naar voedsel, andere niet.
Vleeseenden voorzien van de juiste hoeveelheden proteïne is cruciaal als
je wilt dat ze op gewicht zijn wanneer ze volwassen zijn. Zorg dat je
altijd pluimvee-, wild-, of watervogelvoer bij de hand hebt om je eenden
van te voorzien. Ze hebben ook een adequate waterbron nodig. Voor
eendenkuikens is alleen een niet-gemedicineerde kuikenvoeding het
beste.

Conclusie

Deze kijk op de 5 beste vleeseenden is een goed hulpmiddel om te
beslissen welke rassen u op uw bedrijf wilt introduceren. Houd bij het
maken van uw keuze rekening met hun foerageervermogen, rijpingstijd en
vleestype. Dit zal u helpen de beste eenden voor uw situatie te kiezen.
Binnenkort heeft u een tafel vol heerlijk vlees en eieren waar uw gezin
van kan genieten.

  • Misschien wil je ook lezen over: 8 Grootste Eendenrassen (Met
    Foto’s)

: Dlabajdesign,