5 Erfgoed-Eendenrassen

Erfelijke eendenrassen zijn traditionele eendenrassen die in het
verleden voor voedsel werden gekweekt, maar waarvan het aantal nu
afneemt door de opkomst van de veeteelt en de vermindering van het
aantal soorten dat voor de massamarkt wordt gekweekt. Kenmerkend voor
deze vogels is hun winterhardheid en aanpassingsvermogen, hun hoge
vleeskwaliteit en hun betrouwbare en productieve eierproductie.

Deze veelzijdige vogels worden ook wel polyvalente of dual-purpose
rassen genoemd, omdat ze zowel voor hun eieren als voor hun vlees kunnen
worden gebruikt, in tegenstelling tot andere commerciële rassen die
specifiek voor het een of het ander worden gebruikt. Hoewel ze doorgaans
langzamer groeien dan commerciële rassen, zijn ze veel nuttiger voor
kleine boerderijen en achtertuinhouders.

Als u eenden wilt toevoegen aan uw kudde, bekijk dan deze vijf
historische eendenrassen.

De 5 erfelijke
eendenrassen (met afbeeldingen)

1. Ancona Eend Ras

Gemiddelde grootte: 5 – 6,5 pond
Levensduur: 8 – 10 jaar
Eierproductie: 210 – 280 eieren per jaar

Ancona-eenden komen vermoedelijk uit Engeland, maar zijn mogelijk
afkomstig uit de V.S. Ze staan bekend om hun karakteristieke gebroken en
variabele verenkleedpatroon, meestal zwart en wit. Het is een zeldzaam
ras, dat door de American Livestock Breeds Conservancy als ernstig
bedreigd is aangemerkt. Het zijn productieve eierleggers, die tot 280
grote eieren per jaar leggen, en het zijn uitstekende foerageerders die
uw tuin snel van ongedierte kunnen ontdoen. Ze zijn een van de snelst
groeiende erfgoedrassen en kunnen tot 6,5 pond zwaar worden als ze
volgroeid zijn.

2. Aylesbury Eend Ras

Gemiddelde grootte: Tot 10 pond
Levensduur: 8 – 10 jaar
Eierproductie: 35-125 eieren per jaar

Als u een eend zoekt voor de eierproductie, is de Aylesbury niet zo’n
goede keuze, want hij legt maar zo’n 125 eieren per jaar. Ze leggen
slechts 125 eieren per jaar. Als volwassen eend kunnen ze echter wel tot
10 pond wegen, dus ze zijn zeer geschikt voor de vleesproductie. De
exacte oorsprong van Aylesbury eenden is onbekend, hoewel de meesten het
erover eens zijn dat het ras werd ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk
tijdens de 18th eeuw, toen het houden van volledig witte
eenden populair werd. Helaas staat het ras te boek als ernstig bedreigd,
met minder dan 500 broedparen in de Verenigde Staten.

3. Khaki Campbell Eend Ras

Gemiddelde grootte: 4 – 4,5 pond
Levensduur: 10 – 15 jaar
Eierproductie: 280 – 320 eieren per jaar

De Khaki Campbell werd in Engeland ontwikkeld in het begin van de 19e
eeuw, met de bedoeling een multifunctioneel eendenras te creëren. Deze
eenden komen echter veel meer voor in de V.S. dan in Engeland, en staan
momenteel op een watchlist wegens lage populatie aantallen. Ze zijn
ontwikkeld uit Mallards, Rouen, en Runner eenden en lijken nog steeds op
hun Mallard neven met hun kaki bruine lichaam en donker olijfkleurige
kop. Hoewel deze middelgrote vogels niet veel voor de vleesproductie
worden gehouden, zijn het productieve leghennen die tot 320 eieren per
jaar produceren.

4. Saksen Eend ras

Gemiddelde grootte: 7 – 8 pond
Levensduur: 9 – 12 jaar
Eierproductie: 190 – 240 eieren per jaar

Saksische eenden kwamen oorspronkelijk uit Duitsland in het begin van
de jaren 1930, maar na de Tweede Wereldoorlog waren ze zo goed als
uitgestorven. Het ras werd teruggehaald van de rand van de afgrond en
kwam uiteindelijk in 1984 naar de VS. Het ras werd gecreëerd als een
multifunctionele vogel voor vlees en eieren en wordt vandaag de dag nog
steeds als zodanig gebruikt. Ze zijn ook populair om hun mooie veren en
worden vaak als showvogel gehouden. Het zijn nog steeds zeldzame vogels
in de V.S. en ze staan op de lijst van bedreigde diersoorten van de
American Livestock Breeds Conservancy.

5. Zweeds eendenras

Gemiddelde grootte: 6 – 8 pond
Levensduur: 8 – 12 jaar
Eierproductie: 100 – 150 eieren per jaar

Zweedse eenden zijn in het begin van de 19eth eeuw in
Zweden ontstaan en in 1884 in de V.S. ingevoerd. Ze staan bekend om hun
prachtige blauwe verenkleed en hun kleurrijke zilver en zwarte
spetterende eieren, en het zijn uitstekende vleesvogels. Ze produceren
ongeveer 150 eieren per jaar en zijn alleen geschikt voor
scharrelhouderij, dus zijn het ideale polyvalente vogels die geschikt
zijn voor kleine hofsteden.

Waarom erfgoedeendrassen
houden?

Erfelijke eendenrassen behoren tot de meest winterharde eendenrassen,
die zich aan verschillende omgevingsomstandigheden kunnen aanpassen en
het meestal goed doen bij koud weer. Ze zijn over het algemeen ook
gezonder dan commerciële eendenrassen, beter bestand tegen ziektes, en
makkelijker te verzorgen in het algemeen. Deze historische rassen zijn
zeer geschikt voor het verwijderen van ongedierte in uw tuin en zijn
veel minder schadelijk voor uw planten dan kippen, vanwege hun platte
snavels en zwemvliezen. Ze zijn ontwikkeld als scharreldieren, dus ze
doen het goed op kleine boerderijen en zijn gemakkelijk te
verzorgen.

Hoewel erfgoed rassen meestal langzamer groeien dan commerciële
rassen, kunnen ze nog steeds veel eieren en vlees produceren voor
hobby-houders. Tot slot, door het houden en fokken van erfgoed rassen,
speelt u een belangrijke rol in het voortbestaan van deze vaak bedreigde
eenden!

: Frank Reiser,