10 Kattenrassen Met Blauwe Ogen [Inclusief Fotos!]

Er is iets speciaals aan een kat met blauwe ogen. De oogverblindende babyblues is een vrij ongewone eigenschap in de katachtige wereld en het is gemakkelijk te zien waarom zoveel mensen zich tot hen aangetrokken voelen.
Blauwe ogen bij katten worden over het algemeen veroorzaakt door een gebrek aan pigment, en alle kittens worden geboren met blauwe ogen omdat katten geen oogpigmentatie ontwikkelen totdat ze ongeveer zes weken oud zijn, wanneer de productie van melanine begint. Sommige kattenrassen met blauwe ogen (vooral puntige rassen) hebben een recessief albinisme gen, wat betekent dat ze altijd helderblauwe ogen zullen hebben. Terwijl andere rassen een extra gen hebben dat ook de vachtkleur blokkeert, zullen deze katten niet alleen blauwe ogen hebben, maar ook wit van kleur zijn.
Hier bij HuisDierHier.nl hebben we een lijst gemaakt van kattenrassen met blauwe ogen voor alle blauwogige bewonderaars.

De Balinees

balinese kat met blauwe ogen

Dit blauwogige kattenras is een langharige variëteit van de Siamees. De Balinees heeft een zijdeachtige, vloeiende vacht en prachtige diepblauwe ogen. Het lange en elegante lichaam van het ras maakt de kat ongelooflijk sierlijk, en het is dankzij deze elegantie dat ze vernoemd zijn naar de exotische dansers van Bali.

De Balinezen staan bekend als een aanhankelijk ras en zijn uiterst vriendelijk voor hun eigenaars. Ze zijn bereid om iedereen die hen aandacht geeft in veel liefde te douchen.

Heilige Birmaan

bermaanse kat met blauwe ogen

De heilige birmaan is een kattenras met blauwe ogen dat moeilijk te weerstaan is. Hun glanzende blauwe ogen geven ze een lief uiterlijk waardoor je je voor ze buigt. Hun gemeenschappelijke kenmerken zijn zacht, aanhankelijk en speels, waardoor ze ideaal zijn als gezelschapsdier. Bekend als de Heilige Kat van Birma, is er zelfs een legende rond dit blauwogige kattenras.

Er werd gezegd dat ze hun luxueuze vacht en verbluffend blauwe ogen kregen als beloning van een godin vanwege hun toewijding en loyaliteit aan een priester.

Himalaya kat

een himalaya kat met blauwe ogen

Oorspronkelijk bekend als een Siamese Perzische kruising, werd dit ras voor het eerst geproduceerd in de jaren 1930 vanwege de wens om een Perzische kat te creëren met de puntige vacht van een Siamees.

De ogen van Himalaya-katten zijn altijd levendig blauw en hun gestalte en vorm lijkt op die van de Perzische kat, maar ze hebben verschillende vachtpatronen. Als een middelgrote kat worden ze door hun zware botten en pluizige vacht nogal groot afgebeeld. Maar laat je niet misleiden, want het meeste is pluizig!

Javaanse kat

javaanse kat met blauwe ogen

De Javaan is een blauwoogkatras dat is ontwikkeld uit Siamezen, Colorpoint en Balinezen. Ze lijken elegant en delicaat, maar ze hebben eigenlijk een hard en ongelooflijk gespierd lichaam, waardoor ze acrobatisch zijn en zeer bedreven in het springen en klimmen. Door hun hoge intelligentie zijn Javaanse katten een ras dat goed geschikt is om getraind te worden en om trucjes te leren.

Ze staan ook bekend om hun communicatieve vaardigheden, dus ze zullen u zeker vertellen of ze ongelukkig zijn of dat ze uw onverdeelde aandacht willen.

Ragdoll kat

een foto van een ragdoll kat

Ragdolls staan bekend om hun glinsterende saffierachtige ogen en worden beschouwd als een van de meest aanhankelijke katten. Ze zijn ideale schootkatten en zijn op hun gelukkigst als ze bij hun mensen zijn, ze volgen u in het huis of ze moedigen u aan om zich over hen te ontfermen. De Ragdoll heeft zijn naam gekregen dankzij hun neiging om mank te gaan als ze worden opgepakt en het feit dat ze er meestal van genieten om rondgedragen te worden, in tegenstelling tot de meeste andere katten.

Dit ras is extreem makkelijk in de omgang en het is zeldzaam dat je er een krijgt met een slecht temperament, waardoor ze een van de meest populaire rassen onder de families zijn.

Siamese kat

foto van een siamese kat

De Siamees is een blauwogig kattenras dat door zijn prachtige uiterlijk zeer populair is. Ze zijn geweldige metgezellen, omdat ze het goed doen om tijd door te brengen met hun mensen, maar ze worden niet graag alleen gelaten.

De Siamees is een van de oudste kattenrassen ter wereld en werd ooit beschouwd als een heilige kat die gebruikt werd om boeddhistische tempels te bewaken. Ook waren deze katten in de oudheid koninklijk en als er een werd gestolen van het Koninklijk Hof was het een misdrijf waarop de doodstraf stond.

Sneeuwschoen

plaatje van een snowshoe kat

Genoemd naar hun schattige witte poten, de Snowshoe is een kattenras met blauwe ogen dat gegarandeerd je hart doet smelten. Met grote blauwe ogen en een gemaskerd gezicht is dit ras meestal beige, wit of bruin van kleur.

De Sneeuwschoen is in de jaren zestig ontstaan uit een kruising van een Siamees met verschillende Amerikaanse kortharen en is relatief nieuw in vergelijking met andere kattenrassen. Over het algemeen hebben deze katten de neiging om heel vocaal te zijn, hoewel niet zo veel als de Siamees, en maken ze liefdevolle, speelse huisdieren.

Tonkinese

een tonkinese kat met felblauwe ogen

De Tonkinezen zijn het resultaat van een kruising van Siamezen en Birmaanse katten, waardoor ze de beste kwaliteiten van beide blauwogige rassen hebben. Ze zijn vaak onderhoudend, aanhankelijk en ongelooflijk intelligent, en veel eigenaren zeggen dat Tonkinezen graag op de schouders van mensen springen vanwege hun liefde voor hoogtes!

Deze katten zijn normaal gesproken binnenkatten, en het is belangrijk om op te merken dat ze niet zonder lood naar buiten moeten gaan, omdat hun vertrouwde houding betekent dat ze vaak bepaalde defensieve instincten missen.

Turkse Angora

Hoewel een van de meest voorkomende oogkleuren voor dit ras blauw is, kunnen ze ook groene, gouden en amberkleurige ogen hebben, en ze zien er allemaal schattig uit!

Deze katten worden als vrij zeldzaam beschouwd en worden beschouwd als een van de eerste langharige katten in Europa. Een van de meest opvallende kenmerken van de Turkse Angora is hun uitgaande persoonlijkheid, en wordt verondersteld zich in sommige gevallen als een hond te gedragen.

Ojos Azules

Waar dit blauwogige kattenras ongelooflijk mooi is, is het ook het zeldzaamste ras op deze lijst. Hun naam betekent ‘blauwe ogen’ in het Spaans en er zijn maar een handvol van deze katten op de wereld. Dat betekent dat het bezit van een van deze katten vrij onwaarschijnlijk is.

De Ojos Azules, die voor het eerst onder de wilde katten in Mexico verschijnen, zijn door de zeldzaamheid ervan weinig bekend, maar ze zien er wel mooi uit.

Leave a Comment